Leven met een ster

imageUit “Leven met een ster” van Jiri Weil:

”Jij komt er nog goed vanaf’ , zei tante afgunstig, ‘”jij hebt toch niks, dus kunnen ze jou ook niks afpakken.”

Een indrukwekkend boek over het leven van Joden in Praag in WO II. Het boek gaat over meer dan alleen de Tweede Wereldoorlog. Het gaat ook over de mens en zijn keuzes. Opvallend is de feitelijke stijl van Weil vergezeld met ironie en cynisme.

Advertenties

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzoon wel.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Taal en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Leven met een ster

 1. Rob zegt:

  Praag heeft grote indruk op mij gemaakt.
  En zeker de restanten van de ooit grote Jodengemeenschap.
  Vriendelijke groet,

  Like

 2. Helaas kan ik geen boeken meer lezen maar gelukkig wel tv kijken….

  De 2e wo staat nog steeds volop in de aandacht want op de tv zijn dagelijks afleveringen te zien van documentaires die gemaakt zijn….. ik zie ze ook zo mogelijk allemaal. Al kan ik natuurlijk niet zeggen dat die documentaires leuk zijn maar toch zie ik ze heel graag, als het ware verslindend… het blijft me intrigeren en mijn nieuwsgierigheid ernaar lijkt onbevredigbaar…. raar? of ?

  Like

  • staartje zegt:

   Niet raar, vind ik.die periode blijft vragen oproepen. Het laat de mens in een meest ‘naakte’ vorm zien. ik lees en zie niet alles. ik selecteer. dit boek raakte me door de stijl van schrijven en de situering in Praag. vanavond nog een docu over Anne Frank op de radio. Anne Frank blijft me boeien en inspireren.

   Like

 3. kakel zegt:

  Dit boek lijkt me zeer de moeite waard. Ik heb het met stip bovenaan mijn leeslijst gezet.
  Dank!

  Like

 4. platoonline zegt:

  Interessant boek lijkt me. Zeker nu ik in Praag geweest ben en gezien heb hoe ze daar later ook weer onder het communisme hebben geleden.Ik ga eens op dat boek googelen.

  Like

 5. Plato zegt:

  Ik misbruik dit reactieveld even. Ik ben nog steeds bezig met de biografie van Vasalis. Tussendoor heb ik een boekje gelezen met alle correspondentie tussen Vasalis en Geert van Oorschot. Indrukwekkende brieven zijn daar bij. Kan ik je aanraden.

  Briefwisseling 1951-1987
  M. Vasalis en Geert van Oorschot
  Bezorgd door Nop Maas en Marieke Meijer
  2009
  ISBN: 9789028242661
  Uitgeverij van Oorschot

  Like

 6. staartje zegt:

  Leuk om te horen, Willem. Dat zijn boeiende zaken om even diep te gaan. op dit moment, kom ik om in het werk. het is gigadruk. ik heb een aantal weken veel uren gemaakt en hoop nu na de meivakantie in een wat normaler tempo door te gaan. van lezen en studeren komt dus weinig. als tussendoortje en om te ontspannen, heb ik ‘ de 100-jarige die uit het raam klom en verdween’ gelezen. literatuur is het niet, maar ik heb gebruld van het lachen. Er zit heerlijke humor in. ik ben nu aan ‘Stoner’ begonnen. het leest prettig en schijnt een topper te zijn. ik heb het eerst links laten liggen, omdat het zo idioot veel reclame kreeg. gedichten…….. Daar moet ik wel weer wat mee…. voorlopig geef ik de jarigen in mijn omgeving een bundeltje van. Hanny Michaelis zoals ik in mijn onderzoek had beloofd.

  Like

 7. staartje zegt:

  Even gekeken of ik het boek tweedehands op de kop kon tikken. nee dus. duur….

  Like

  • Plato zegt:

   Ja, da’s wel een nadeel. Ik kende het niet. Het is nauwelijks verkrijgbaar en ik vond het toevallig bij een boekwinkeltje in Hoorn. Ik ga ook eens wat van Hanny M. opzoeken. Je hebt me aangestoken, zo goed als ik elders werd aangestoken en op Jan van Nijlen kwam. Nu wil ik ook dat boek van Wouter van Oorschot kopen (de zoon van…). Gelukkig heb ik nog boekenbonnen. Heb je nog wat gehad aan mijn boekjes? Hopelijk heb je binnenkort weer meer tijd. Want druk is niet erg maar op tijd ontspannen is een must. Stel je voor, je zou zo maar het onkruid in je tuin niet weg kunnen halen 🙂

   Like

 8. staartje zegt:

  Boeken liggen op de leesstapel…..voor ooit. ONKRUID…..oh help onkruid…..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s