De tuin van de avondnevel-Tan Twang Eng

imageOp een berg boven de wolken woonde eens een man die de hovenier van de Japanse keizer was geweest. Met deze sprookjeszin begint dit prachtige boek.  Op integere poetische Oosterse wijze verhaalt het over de oorlog in Maleisie en dan vooral over wat oorlog met mensen doet.

Het boek vertelt het verhaal van de Chinees-Maleisische Yun Ling. Yun Ling heeft met haar zus een aantal jaren doorgebracht in een Jappenkamp. Yun Ling is de enige overlevende. Haar zus hield van Japanse tuinen. Om iets voor haar zus te doen, wil ze voor haar een Japanse tuin aanleggen. Ze zoekt contact met een Japanse hovenier ondanks alle aversie die Yun Ling tegen Japanners heeft.

De karakters zijn prachtig uitgewerkt en er wordt veel informatie gegeven over historie, geschiedenis en kunst. Prachtig boek. *****/*****

Wat ik niet wist is dat Maleisie zo lang in oorlog is gebleven. Eerst veroverd door de Japanners, daarna door de communisten en de Britten. Pas in 1989 kwam er een vredesakkoord.

http://www.tzum.info/2013/09/recensie-tan-twan-eng-de-tuin-van-de-avondnevel/

https://hethaagsbureau.wordpress.com/2013/06/19/recensie-de-tuin-van-de-avondnevel-tan-twan-eng/

http://www.vpro.nl/boeken/artikelen/vpro-gids/2012/oktober/man-booker-2012.html

http://www.deboekensalon.nl/discussietips/eng-tan-twan-de-tuin-van-de-avondnevel

Advertenties

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzoon wel.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Boeken 2015-2016, Liesbeth leest, Literatuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op De tuin van de avondnevel-Tan Twang Eng

 1. Rob Alberts zegt:

  Vanaf het moment dat ik in de Bijlmermeer kwam wonen zijn Aardrijkskunde en Geschiedenis mijn interessegebieden geworden. Op school stond Nederland altijd centraal. Zo weinig weet ik van andere landen en volkeren.

  De voortgaande en nieuwe oorlogsgebieden komen in het nieuws. Maar het oude nog niet verwerkte verdriet van elders wordt te snel vergeten.

  Over Maleisie weet ik weinig tot niets.

  Vriendelijke groet,

  Like

  • staartje zegt:

   Ik kan het boek je aanraden. je zult er vast van genieten. Het geeft zoveel informatie. Daarnaast is het verhaal boeiend en tenslotte brengt het ook een zekere rust, sereniteit. Een van de vertalers zei dat er een wekenlang sereniteit in zijn huis hing toen hij aan het vertalen was. Dat gevoel heb ik ook bij het lezen.

   Liked by 2 people

 2. Plato zegt:

  Klinkt goed. Het boek lijkt me uitstekend geschikt voor verfilming.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s