Pristina-Toine Heijmans

imagePristina beschrijft het verhaal van de illegale Irin Past die na 15 jaar Nederland moet verlaten. Ambtenaar Albert Drilling is belast met haar uitzetting. Hij heeft de taak te zorgen dat dit zorgvuldig gebeurt, niet in de publiciteit komt en de minister geen schade berokkent. Past werkt uiteindelijk mee aan haar uitzetting, maar houdt het verloop van haar leven zelf in de hand. Haar uitzetting eindigt anders dan Drilling had bedacht.

Pristina geeft inzicht in het schrijnende verhaal van de illegaal en het schurend geldenverslindend uitzetbeleid. Het boek leest makkelijk en maakt de lezer nieuwsgierig. Jammer dat Pristina  teveel toevalligheden, vreemde gebeurtenissen ( bijv. de uitzetwandeling) en een te mooi plot bevat. Dat haalt de scherpte en de spanning uit het boek.

****/*****

Heijmans schetst pijnlijk en schrijnend de situatie van de vluchteling. Past zegt: ‘ wat kan ik eraan doen dat ik op de verkeerde plaats geboren ben?’ Heijmans vergelijkt het leven in Pristina met het leven met de kennis dat er elk moment een aardverschuiving kan plaatsvinden. Hij laat pijnlijk zien dat het veilig van de Nederlandse staat weinig veilig is en uitzichtloos. Het is de verdienste van Heijmans om het onderwerp uitzetting kritisch te benaderen. Hij vergroot het probleem uit en zet Drilling als een karikatuur neer van de nauwgezette ambtenaar ( ik hoop tenminste dat het en karikatuur is). Pristina is een parodie op het uitzetbeleid.

Toine Heijmans schrijft in heldere zinnen en gebruikt mooie metaforen. In zijn verhaal zijn huidige feiten en gebeurtenissen verwerkt. Zo wijst Ruud Arret in zijn  bespreking van het boek (  http://postscriptum.nl/boekbesprekingen/ruud/toine-heijmans-pristina.html) op het feit dat de burgemeester van Vlieland is gemodelleerd naar Yorick Haan, oud Schiedammer en oud-burgemeester van Vlieland. Enig gegoogel geeft hem gelijk. Zo staan diverse ministers model voor minister ‘G’. De hoofdpersonen hebben meerdere namen en er worden veel anagrammen gebruikt ( Irin Past = Pristina)

http://www.azioni.nl/platform/2013/12/25/pristina/ (mooie weergave inhoud)

http://impromptu39.blogspot.fr/2014/08/analyse-van-de-roman-pristina-toine.html ( goede, heldere analyse)

http://postscriptum.nl/boekbesprekingen/ruud/toine-hpristina.html

http://www.volkskrant.nl/recensies/pristina~a3859270/

http://recensieweb.nl/recensie/een-schrijnend-geval/

http://www.ingeleest.nl/?s=Pristina

http://www.cuttingedge.nl/boekenstrips/toine-heijmans-pristina

http://www.tzum.info/2014/01/recensie-toine-heijmans-pristina/

http://www.deboekensalon.nl/discussietips/heijmans-toine-pristina

http://www.vpro.nl/speel.WO_VPRO_471262.html

http://www.npo.nl/toine-heijmans-over-pristina/24-01-2014/WO_VPRO_471262

http://www.vpro.nl/speel.POMS_VPRO_452512.html

Advertenties

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzoon wel.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Boeken 2015-2016, Liesbeth leest, Literatuur en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Pristina-Toine Heijmans

 1. Ferrara zegt:

  Staart, ik bewonder je gave om recensies te schrijven en dan nog al die links toevoegen.
  Doe je dit allemaal vanuit je tent?
  Is dat wel vakantie?

  Liked by 1 persoon

  • staartje zegt:

   Yep , dat doe ik vanuit de tent. Geeft me plezier en dan kauw ik wat op het boek. ik doe het ook om het later als het boek besproken wordt nog eens terug te lezen. Voor mij is dit vakantie. Dit is een mooie manier om links te bewaren.

   Like

 2. Plato zegt:

  Ik ken de schrijver niet dus daar heb ik geen oordeel over. Ik vind wel een beetje dat het aantal boeken over de illegalenproblematiek die van het 2e Wereldoorlogthema begint te benaderen. Om dat thema te snappen hoef ik maar dagelijks twee pagina’s van de VK open te slaan. Dat dit onderwerp (zeer schrijnende… beslist toegegeven) in zo’n boek extra gezicht krijgt, begrijp ik. Maar ik koop er geen boeken van. Sterker nog, de actualiteit is zo sterk en indringend dat ik soms vlucht in oude literatuur. Noem het zwak maar zo gaat het bij mij tegenwoordig.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s