Teatro Olimpia-Kees ’t Hart

teatro o***/*****  Twee naïeve, positief ingestelde, gedreven kunstenaars en een droom die ze in de schoot valt: het opvoeren van hun toneelstuk in het mooiste theater. Dat is de verhaallijn van Teatro Olimpico van Kees ’t Hart; het boek dat ook genomineerd was voor de Libris. De vorm van dit boek is bijzonder. Geen verhaal, maar een subsidieverslag achteraf waarin het verhaal verteld wordt. Deze vorm geeft de schrijver veel vrijheid om het verhaal neer te zetten. De lezer weet vanaf het begin dat het op alle fronten misloopt met de kunstenaars, hun stuk en de financiën. Ondanks dat blijft het verhaal de lezer boeien. imageHet boek wordt in de recensies geprezen om zijn grappen en humor. Dat slapstickniveau is mij niet zo opgevallen. Dat heeft vermoedelijk te maken met mijn gevoel voor humor.

De schrijver vertelt veel over toneel, maar geeft geen feiten prijs. Als de lezer meer wil weten, moet hij zelf op zoek naar informatie over Beckett en Rousseau. Dat geeft een zekere spanning. De kunstenaars hebben een afkeer van Becket-theater.  Het stuk wordt opgevoerd, maar daar is alles mee gezegd. Er blijft de schrijvers Hein en Kees niets bespaard. Het stuk wordt op alle fronten opgevoerd zoals ze het niet willen. Tot het laatste moment blijven ze tegen alles in in een goede opvoering geloven. In het theaterboekje is totaal niets terug te vinden van hun visie. Alleen hun namen staan erin en die zijn dan ook nog verwisseld. Een recensie wijst erop dat  in toneelstuk van Beckett twee hoofddeksel verwisseld zijn. Er zijn ongetwijfeld meer van dit soort verwijzingen, maar dan moet je meer ingevoerd zijn in de wereld van toneel.

Naast de mislukking van het opvoeren van het stuk , is het boek een parodie op subsidieland en de hoeveelheid stichtingen met veel personeel die zich er allemaal mee bemoeien.

Veneto_Vicenza1_tango7174Fictie:
-Het theater Olimpica in Vicenza bestaat echt.
– De kunstenaars heten Kees en Hein. Kees verwijst naar de schrijver.
– Lang geleden heeft de schrijver zelf een Rousseauproject opgezet en uitgevoerd.

Hieronder nog wat links. Ik vind dit een makkelijk manier om links te bewaren en nog eens terug te kunnen lezen. Het filmpje op Tzum geeft een mooie blijk op de schrijver.

Vermakelijk leuk boek.

http://www.vpro.nl/boeken/artikelen/specials/prijzen/libris-literatuur-prijs/2015/kees-t-hart.html

http://www.tzum.info/2014/12/filmpje-kees-t-hart-en-ronald-ohlsen-bij-zondagschrijvers/

http://www.volkskrant.nl/boeken/een-hilarisch-beschreven-zoektocht-naar-toneelsubsidies~a3756728/

http://www.literairnederland.nl/2014/09/18/theatro-olimpico-kees-t-hart/

http://www.librisliteratuurprijs.nl/2015/hart

http://www.vpro.nl/boeken/artikelen/specials/prijzen/libris-literatuur-prijs/2015/kees-t-hart.html

Advertenties

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Boeken 2015-2016, Liesbeth leest, Literatuur en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Teatro Olimpia-Kees ’t Hart

 1. Kakel zegt:

  Geen boek dat ik snel zal pakken als ik het in de winkel zou zien liggen.
  Ik ben benieuwd wat je van “Roxy” vindt!
  Zonnige groet,

  Liked by 1 persoon

 2. Melody zegt:

  Klinkt in ieder geval als een boek dat je vanaf de 1e regel pakken zal waardoor je het ‘moet’ uitlezen ..

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s