Op de vlucht

Met verbijstering kijk ik naar tv- beelden waar vluchtelingen economisch worden genoemd, brood krijgen toegeworpen en politici die opvang in de regio bepleiten. Die politici raad ik een werkvakantie aan in een vluchtelingenkamp of het lezen van La Superba.

Ik deel hier een bericht van FB dat veel gedeeld wordt. Het verwoordt mijn gevoelens. Er staat veel “kut’ en ‘klote’ in. Meestal mijd ik die woorden, maar mooier kan ik het niet maken. Zo is het wel.
DIT is waarom mensen massaal op de vlucht zijn!
vluchten
DIT is waarom mensen massaal op de vlucht zijn! Niet om onze boterham, onderdak of ons geld te stelen, maar omdat ze helemaal NIETS meer hebben! Onze ouderen hebben een dak boven het hoofd (natuurlijk kan de zorg beter), wij hebben eten(al moet je ervoor naar de voedselbank) wij hebben geld om dingen te kopen die je helemaal niet nodig hebt, want al heb je het niet breed, dat pakje sigaretten van 7,50 kan nog gewoon worden gekocht!. Deze mensen zijn ALLES kwijt. Zij hebben geen veilig thuis meer worden dagelijks opgejaagd door een oorlog waar zij niet voor hebben gekozen opgejaagd door barbaren zoals die van de ISIS. Mannen, vrouwen en kinderen worden dagelijks vermoord om helemaal niets! Die barbaarse tocht in die klote bootjes maken ze niet alleen voor onze uitkeringen, die maken ze omdat ze waar ze nu zijn geen enkele veilige toekomst hebben! Wij hebben het goed in Nederland en zijn verwend met alles wat we hebben.(en steeds banger dat we wat tekort komen) Maar volgens mij zijn we met z’n allen vergeten dat we dat te danken hebben aan de hulp van vreemden, mensen uit andere landen, mensen die ons toen ook helemaal niet kenden. Mensen die ons misschien ook wel wereldvreemd vonden. En bang waren dat wij er voor zouden zorgen dat hun veilige economie zou instorten. En natuurlijk was toen de hele wereld in oorlog, maar landen waren er voor elkaar. Massa’s Nederlanders zijn tijdens de 2e wereldoorlog gevlucht naar andere landen, om te zoeken naar een veilige toekomst! En wij kunnen nu een veilige haven bieden aan mensen die op zoek zijn naar hetzelfde. En het is inderdaad vreselijk jammer dat er tussen de ware vluchtelingen ook Golddiggers zitten, maar laten we met z’n allen een beetje schappelijker omgaan met mensen die letterlijk vluchten voor hun leven, want ik word er KOTSMISSELIJK van om die KUT-opmerkingen te lezen onder foto’s van verdronken kindvluchtelingen en de verhalen over asielzoekerscentra. Ons volk eerst (want ik heb nog niet genoeg electronica in huis) ik moet naar de voedselbank(wanneer krijg ik meer uitkeringsgeld??) mn oma wordt niet vaak genoeg gewassen (dan ga je er godverdomme zelf wat vaker naar toe!!!) Ik hoop dat dit net zo massaal wordt gedeeld als al die klote onzin die mensen (en ik gok dat het veelal onze uitkeringsgerechtigden zijn) delen om hun gal te spuwen over hoe slecht het hier is in Nederland door de komst van al die vluchtelingen. Misschien dat we beter kunnen toegeven dat we met z’n allen gewoon DOODSBANG zijn voor iets dat we niet kennen…….

Miranda Riedijk-Buijtendijk

Advertenties

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Actueel, politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op Op de vlucht

 1. Plato zegt:

  Heel sterk stuk van Miranda. Ze heeft gewoon gelijk en mensen die dat niet begrijpen of willen begrijpen moeten het stuk nog maar eens regel voor regel overlezen en voor die korte tijd hun ego even opzij zetten. Tegen heb zou ik zeggen: ga zelf maar eens in een lek tentje in Brussel liggen slapen waarna je je doornat kan melden voor een broodje en een bakje koffie.

  Overigens hoop ik dat de overheden er in slagen de werkelijke slachtoffers te scheiden van de gelukszoekers en de eventueel meegekomen extremisten en eventuele smokkelaars. Vooral die laatste groep kan niet hard genoeg worden aangepakt.

  Liked by 1 persoon

 2. ria zegt:

  En in het laatste deel van reactie Plato kan ik me helemaal vinden. Uit de keukentafekgesprekken om me heen merk ik dat het dát is wat iedereen wil. Zorgvuldigheid bij de overheid. Angst voor meegekomen extremisten staat bovenaan bij de bevolking.
  Ik gun elk mens een goed leven en wil best delen evenals zovele medemensen dat willen.

  Groetjes, Ria

  Liked by 1 persoon

 3. staartje zegt:

  Wat zou de verhouding vluchteling- extremist zijn? Waarom laten we ons zo verlammen door angst?

  Like

  • ria zegt:

   Volgens mij angst voor het onbekende, angst voor overheersing, aanslagen. De vluchteling heeft nog veel meer angst voor de extremisten , denk ik zo.
   wat de smokkelaar betreft: Als ik mensen ergens een veilig heenkomen zou kunnen bieden, deed ik het ook, maar wilde er niets voor hebben, zelfs geen dankbaarheid.
   Groetjes, Ria

   Liked by 1 persoon

  • Plato zegt:

   Dit is te kort door de bocht, Staart. Natuurlijk is het aantal extremisten lang zo groot niet als het aantal vluchtelingen. Maar het zijn angstige tijden, voor vluchtingen op de eerste plaats maar ook voor een bevolking die het in zulke aantallen op zich af ziet komen (kijk naar Duitsland). Dan is het goed dat de overheid pogingen doet om de bevolking gerust te stellen en de foute figuren goed in kaart te brengen.
   Geen verlammingen door angst, wel zorg voor de capaciteiten van de betrokken overheden m.b.t. het in goede banen leiden van deze bijzondere situatie.

   Liked by 1 persoon

 4. staartje zegt:

  Dank jullie allemaal voor de reacties. Mijn ervaring is dat het op dit soort logjes meestal stil blijft. Dat is hier niet zo. Dat valt me mee. Mijn trouwe lezers laten van zich horen. Op FB wordt het gedeeld, maar is het verder angstig stil

  Like

 5. Kakel zegt:

  Als je zelf in een oorlogsgebied zou wonen en je kinderen van de honger geen ontlasting hebben, doe je toch ook alles voor een beter leven? Mensen zouden zich moeten proberen in een ander te verplaatsen in plaats van alleen maar aan zichzelf te denken. Te zot voor woorden dat “men” in Brussel alleen maar praat, praat, praat….

  Liked by 1 persoon

 6. Plato zegt:

  Dat bedoel ik. Als de overheid net zo goed voor deze vluchtelingenstroom zorgt als bijvoorbeeld voor het openbaar vervoer (NS) en het PGB, is enige zorg toch wel op zijn plaats.

  Liked by 1 persoon

 7. Melody zegt:

  Gezien mijn wantrouwen in de politiek …vrees ik met je mee …en beangstigen mij ook de reacties van velen. Om nog maar te zwijgen over die lui die de meest bizarre uitspraken al dan niet met foto’s op het internet plaatsen waarin ze willen bewijzen dat die vluchtelingen niet zo in nood zitten als dat men ons wil laten denken….. ik heb er echt geen woorden voor hoe bespottelijk ik dat vind.

  Ik heb mijn fb heel streng afgesteld staan maar iedereen die op mijn fb zo ongenuanceerd iets uitkraamt over deze problematiek knikker ik er zonder pardon af. Je mag toch van je medemens enig fatsoen verwachten dacht ik althans. En ja er zullen er heus tussen zitten die in de categorieën vallen die Plato al noemde maar dat is een minderheid.

  Jeetje, is het nou echt zoveel gevraagd om even na te denken en je voor te stellen hoe jij je zou voelen als jij in zo’n situatie zou zitten… kennelijk voor velen wel, dat is zo beschamend!

  En al dat geklets in Brussel, waar men uren tv mee vult… lost duidelijk niets op, behalve dan dat het de belastingbetaler veel geld kost… geld dat beter aan de hulp aan de mensen kan worden besteed.

  Een drama van ongekende orde, ik begrijp best dat men over oplossingen moet praten om te ontdekken wat de beste vorm van hulp is maar het duurt veel te lang en al die landen die nu al hun grenzen sluiten….. ik vind het verschrikkelijk!!

  Liked by 1 persoon

 8. BAM! recht uit je hart. mooi en zo waar. ik word ook boos van al die roeptoeters. eind oktober ga ik naar lesbos. helpen. op mijn eigen kosten, en in mijn eigen vakantiedagen. en dan nog krijg ik soms het gevoel dat ik dat moet verantwoorden. moet toch verdomme niet gekker worden!

  Liked by 1 persoon

 9. Ximaar zegt:

  Het is erg lastig en de media-aandacht is ook bij dit punt simplistisch en vooral gericht op eigen belang. Dwz meer kijkers en lezers houdt in meer reclame-inkomsten. De scheiding gelukzoeker/economisch of vervolgt/bedreigd is niet te maken. Mensen gaan op de vlucht om een berg van redenen en in hoofdzaak om een betere toekomst en een puinhoop in het eigen land. Vrijheid van meningsuiting speelt bij 99% geen rol, dan moet je bij Assange en Snowden zijn. Het zijn in hoofdzaak jonge gezonde mensen, waarbij de mannelijke helft niet meegezogen wil worden in de locale dienstplicht. In hun plaats zou ik er ook zo over denken.

  Zelf heb ik een paar jaar samengewerkt met een Russische Ukrainer die halverwege de jaren ’90 naar Nederland is gevlucht. Hij is van goede afkomst met gegoede ouders, die hem aanrieden om zo snel mogelijk de ellende daar te verlaten, aangezien toen al duidelijk was dat het er alleen maar erger zou worden. Met hem zijn nog 5 miljoen van dezelfde etnische minderheid uit het oosten van de Ukraine vertrokken. Het zijn niet allemaal lievertjes, een deel van hen heeft Griekenland en Cyprus in de financiele ellende geholpen. Het gaat dan vooral om jonge mensen (mannen) met een goede opleiding. Nadeel is dat mensen met minder opleiding en veel minder geld en veel meer nationalistische gedachtes achterblijven. En dat houdt in dat de vluchters onbedoeld meewerken aan de ellende voor de achterblijvers.

  Dit is maar een voorbeeld, maar zo zijn er velen. Iets anders is het overal oorlog voeren van de USA met de EU via de Navo als schoothondje in haar kielzog. Gevolg is dat de getroffen inwoners voor een deel naar dergelijken landen wil die geld hebben voor een oorlog in verweggistan. Alleen is de USA te ver en komen ze eerst via de EU. Uiteindelijk reist een klein deel wel door naar de USA, maar die hebben duidelijk minder last van hun oorlogsdrang, die weinig tot niets oplost en alleen mensen op de vlucht doet slaan.

  Maar goed over een maand is het kouder en neemt de stroom vluchtelingen op ons halfrond weer af. Die tussen het Verre Oosten en Australië komt nu weer meer op gang.

  Liked by 1 persoon

 10. staartje zegt:

  Dat is een uitgebreide reactie Ximaar. Het klopt dat het merendeel goedopgeleide mensen zijn. dat betekent inderdaad dat de armere groep achterblijft. Voor hen zou je iets moeten doen. iets opbouwen in een verscheurd land is onmogelijk. je slot is wrang, maar zo is het wel. toch blijft voor mij: vluchten doe je niet zomaar.

  Like

  • Ximaar zegt:

   Geheel mee eens dat mensen niet vluchten als ze het wel in hun land zien zitten. Maar eenmaal weg gaan ze niet zomaar terug, ook niet als het daar morgen vrede is. Want als eenmaal zo’n moeilijk besluit is genomen, dan moet je met erg veel bewijzen komen dat het daar goed is en goed zal blijven. En zo’n proces kan zo lang duren dat er (klein-)kinderen komen die in dat nieuwe land opgroeien en dat als hun eigen land gaan ervaren.

   Ik heb 2 tantes die net na WO-II achter de Amerikanen aan naar de USA gevlucht zijn, omdat ze o.m. bang waren dat WO-III niet lang op zich zou laten wachten. Ze hebben zeer lang hun Nederlandse paspoort aangehouden, maar zijn nooit definitief teruggekeerd. Natuurlijk gingen ze daar ook heen omat Nederland (met 8 miljoen inwoners) hardstikke vol was en je daar meer economische kansen had.

   Het beste is het om migratie te voorkomen. Help de mensen daar en voer oorlog, waarbij je de burgers niet uit het land jaagt en zelfs aanzuigt naar je eigen land. En eigenlijk is het Westen daar niet toe in staat en hadden ze nooit aan die oorlogen moeten beginnen. Ofwel bezint eer ge begint.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s