Boerenkool mediterrane – basis 4

boerenkoolbladStamppot Boerenkool
(Basisrecepten zijn recepten waar ik makkelijk op kan terugvallen. Ik vind ze lekker en ze zijn gezond. Er worden zoveel mogelijk verse ingrediënten gebruikt)

Voor 4 personen; Bereidingstijd: 25 minuten; Vegetarisch
Ingrediënten:

1 blokje tuinkruidenbouillon
1 kg aardappels (pastinaak, knolselderij, koolraap)
3 uien
8 zongedroogde tomaten (op olie)
1 flinke teen knoflook
4 eetl. olijfolie
1 eetl. gedroogde Provençaalse kruiden
1/2 theel. komijnpoeder
600-700 gr boerenkool, voorgesneden
(tofublokjes of cashewnoten)
(kruiden)zout en (4-seizoenen)peper


Doe 750 milliliter water en een bouillonblokje in een ruime pan en breng dit aan de kook. Schil de aardappels, snijd ze in stukken en doe ze in het bouillonwater.

Pel en snipper ondertussen de uien en snijd de zongedroogde tomaten in reepjes. Verhit de olijfolie in een grote pan met dikke bodem, knijp de knoflook erboven uit en voeg de uien, de kruiden en de komijnpoeder toe. Laat dit met het deksel op de pan 4 minuten zacht fruiten. Voeg dan de zongedroogde tomaat en boerenkool toe en roerbak op hoog vuur even mee.

Haal met een schuimspaan de aardappels uit de pan, doe ze bij de boerenkool en giet er kookwater bij tot ze net niet onderstaan. Laat alles nog 10 minuten sudderen en stamp daarna de aardappels en boerenkool fijn tot een smeuïge massa (voeg indien nodig nog wat kookwater toe). Voeg eventueel nog een scheutje goede olijfolie toe, proef de stampot en breng hem eventueel op smaak zout en peper. Serveer de stamppot meteen.
Geef er krokant gebakken tofublokjes of zoute cashewnoten bij.

Aardappelvervangers

 

Advertenties

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzoon wel.
Dit bericht werd geplaatst in Basisrecept, Recepten en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Boerenkool mediterrane – basis 4

  1. Rob Alberts zegt:

    Lekker!

    Smakelijke groet,

    Liked by 1 persoon

  2. Kwebbel zegt:

    Klinkt goed, wij hebben gisteren boerenkool stamppot gegeten. Ik doe er vaak een pakje smeerkaas met sambal door.

    Liked by 1 persoon

  3. dat ga ik eens proberen en dan laat ik je weten wat ik er van vond 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s