De bekeerlinge- Stefan Hertmans

 

IMG_0328Ik zit bij twee leesclubjes. Dat is dus minimaal 8 boeken per jaar. Meestal lees ik die boeken in de zomervakantie, in de zon, in Zuid- Frankrijk. Gedurende het jaar kom ik er minder toe. Ik heb de rust niet. Vorig jaar lukte het lezen niet. De vakantie liep anders. We moesten onverwacht terug en ik kreeg ook nog een  longontsteking. Het lezen miste ik wel. In de meivakantie besloot ik aan de boeken voor 2017-2018 te beginnen. Ik had geluk. Ik houd van historische romans. Romans die iets van de geschiedenis laten zien. Het eerste boek van de lijst was van Stefan Hertmans. Dat boek speelt voor een belangrijk deel  in de door mij geliefde Provence. Ik las het in een adem uit.

IMG_0327Een verhaal gebaseerd op historische bronnen. Het gaat over een onmogelijke liefde tussen de christelijke Vigdes en de Joodse David in de tijd van de kruistochten. Vigdes en David vluchten samen en het stel wordt achtervolgd door de ridders van haar vader. Naast dit verhaal vertelt Hertmans ook zijn eigen verhaal, want hij volgt eeuwen later hun vluchtroute en later de vlucht van Hamoutal (Joodse naam van Vigdes) De bekeerlinge is meer dan een verhaal over liefde en een krachtige vrouw. Het legt ook verbanden tussen heden en verleden. Bij het beschrijven van de kruistochten en de vluchtelingen, maak je automatisch de vergelijking met nu.

Hertmans schrijft heel beeldend en warm. Je ziet de plaatsen die hij bezoekt om iets te vinden van Hamoutal en David en voelt de warmte van Franse zon.

Het is stikdonker om hen heen, het diepste uur van de nacht. De Grote Beer is van de hemelkoepel afgegleden. Ergens roept eenzaam een uil. Enkele sterren twinkelen vaag tussen de stil waaiende bladeren. Er beweegt iets, niet ver van haar vandaan, ze heeft het koud en rilt over haar hele lijf. Dan staat iemand wankelend boven haar, donker en wiegend. Dit is mijn dood, denkt ze. Ze hoort hijgen. Dan pas herkent ze David. Hij valt weer naast haar neer, ze grijpen elkaars handen, blijven zo liggen tot het ochtend wordt.’

Zie ook:  TzumVolkskrantNRC,Nooit meer slapen, 

Mijn beoordeling: *****/*****

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in Boeken 2017-2018, gelezen boeken, Leesclub1 (Drentse literatuurclubs), Liesbeth leest, Literatuur, Past nergens in en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s