De geniale vriendin- Elena Ferrante

IMG_0390
Het boek trok me door de omschrijving. Het was de eerste van een serie van vier, dus dat beloofde wat.

Het boek beschrijft de vriendschap tussen twee meisjes die opgroeien in de jaren vijftig in een volkswijk in Napels. Beide meisjes kunnen goed leren. Elena ( de ik, de verteller) mag echter doorstuderen. Lila niet. Elena spiegelt zich telkens aan Lila. Lila is alles wat Elena niet is, Elena ziet in Lila de geniale vriendin.  Omgekeerd ziet Lila op latere leeftijd Elena als de geniale vriendin. Lila studeert stiekem met Elena mee en is vaak scherper, sneller, intelligenter. Lila volgt de bestemming zoals gewoon is in de wijk en trouwt op zestienjarige leeftijd met een rijke kruidenierszoon. De levens van Lila en Elena blijven met elkaar verbonden.

De schrijfstijl van  Elena Ferrante ( een pseudoniem) wordt geroemd. Haar woorden geven een boeiend beeld van de wijk in Napels en haar bewoners. Je hebt het gevoel de bewoners te kennen.

Ferrante wil zich niet bekend maken. Ze verschuilt zich achter haar pseudoniem. .‘Ik geloof dat boeken, als ze geschreven zijn, hun auteurs niet meer nodig hebben.’ , aldus Ferrante. Er wordt gesuggereerd dat  Anita Raja  achter het pseudoniem schuil gaat. Bevestigd is dat niet.

Tot tweederde kon het boek me niet boeien. Het begin was boeiend, maar daarna miste ik de spanning. Het verhaal  ging me te langzaam, er gebeurde te weinig. ‘Mooi’, dacht ik. ‘Dan kunnen de drie volgende delen van mijn leeslijst.’ Dat veranderde toen ik in het laatste deel van het boekje kwam. Ik las het in een adem uit. Als ik mijn acht ‘verplichte’ boeken uit heb, ga ik deze delen toch maar lenen uit de bieb ( 2: De nieuwe achternaam; 3. Wie vlucht en wie blijft; 4.het verhaal van het verloren kind)

Mijn oordeel: ***/****IMG_0391

VPRO-boeken , Hebban leesclubboek,  Joke Boekhappen   mysterie Ferrante   Wie is Ferrante?

Advertenties

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken 2017-2018, Leesclub2, Liesbeth leest, Literatuur, Napolitaanse romans en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

18 reacties op De geniale vriendin- Elena Ferrante

 1. Trouwde ze echt op 60 jarige leeftijd of op 16 ??? Knap van je, dat je door bent gegaan. Er zijn boeken waar ik al 3x aan begonnen ben, steeds een stukje verder, maar op een gegeven moment geef ik de pijp aan Maarten, mar ik kan hem ook aan jou geven dus 🤣🤣🤣

  Liked by 1 persoon

 2. staartje zegt:

  Dank Margriet! Het moet 16 zijn. Een leesclub helpt wel. Dan voel ik me zo sullig als ik het niet uitgelezen heb… ik weet niet of ik door had gelezen als ik het boek zelf had uitgezocht. Door die leesclub heb ik inmiddels veel boeken gelezen, die ik waardeer en nooit zou hebben uitgelezen als die stok achter de deur er niet was. Dit boek lijkt toch alle lovende recensies waar te maken, terwijl ik aanvankelijk dacht: ‘ nou het zal wel, maar ik vind het niets’.

  Like

 3. JeeBee zegt:

  Ik krijg nu toch zin om hem te gaan lezen.

  Liked by 1 persoon

  • staartje zegt:

   Doen Jeebee. Ik heb een kennis die ze in de zomervakantie allemaal heeft uitgelezen. (Zie FB).Ik beheers me, maar het liefst zou ik naar de bibliotheek rennen om ze te lenen en te lezen. Wel even doorbijten in het begin, maar het is het waard.

   Like

 4. Matroos Beek zegt:

  Oei, mij beviel het boek helemaal niet. Tot pagina 172 heb ik gelezen en toen heb ik het opgegeven. Ook ik blogde erover vorige week, maar dus minder positief dan jou. Misschien moest ik nog even verder… maar de schrijfstijl vond ik enerverend. Té wervelend en druk.
  https://beekblog.com/2017/07/31/de-geniale-vriendin/

  Liked by 1 persoon

 5. Nice BLOG!!! ADD my blog too!!! Kisses ❤ ❤ ❤

  Like

 6. Mrs. T. zegt:

  Ik ben er in begonnen, maar heb het uiteindelijk weggelegd.

  Liked by 1 persoon

 7. Ria B zegt:

  Mens trouwde ze pas op haar 60 e ….en dat in een volkswijk in Napels ?? Wat zal daar over gesproken zijn !!

  Liked by 1 persoon

 8. annaberg zegt:

  Ik heb het net weer te koop gezet. De echtgenoot vond het maar niks en Matroos Beek ook al niet en onze smaken komen doorgaans goed overeen …

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s