De ondergrondse spoorweg -Colson Whitehead

IMG_0409De ondergrondse spoorweg van Colson Whitehead greep / grijpt mij bij de strot. Ik las het in de periode van Charlotteville en Barcelona De overeenkomsten met de huidige tijd dringen zich direct op. Whitehead hoeft daar niet explciet naar te verwijzen. Op school heb ik geleerd over slavernij, maar dat werd vooral vanuit de buitenkant geleerd in een paar simpele zinnetjes. In het boek wordt het van binnenuit verteld, via de geschiedenis van Cora en ik kon niet anders dan verbijsterd zijn over de witte mens, mijn soort, de blanke. Het is onvoorstelbaar wat er voor gruweldaden zijn gepleegd. Het boek is fictie, maar wel gebaseerd op bronnen. Als van wat wordt beschreven maar eentiende, nee eenhonderste, nee een duizendste, nee een honderduizendste waar is , is dit nog steeds ontluisterend voor de mensheid. Hoop bieden de dappere en moedige mensen van alle rassen in dit boek.

Slaves working

Slaven op de Hopkinson-plantage, South Carolina, ca 1862
© Corbis / Getty Images

Whitehead beschrijft dat in in mix van feiten en fictie in een prachtige beeldende taal. Zijn zinnen zijn scherp en nergens kreeg ik het gevoel om niet door te willen lezen, alleen de gruwelijkheden zorgden ervoor dat ik het boek soms even weglegde. Whitehead klaagt niet aan, hij beschrijft ook de ‘daders’ op zo’n wijze dat je je inzicht krijgt in hun drijfveren en zelfs  enigszins begrip voor hen kan opbrengen. Whitehead heeft daarnaast een gewelsige schrijfstijl.

Het verleden ongedaan maken, kunnen we niet. We kunnen wel onze stem laten horen, zodat dit niet weer gebeurt. Helaas is dat in onze tijd meer dan nodig. Zie bijv.De fascistische drietrapsraket , een column van Stevo Akkerman over oer- fascisme wat hij haarscherp beschrijft. Het huidige nieuws zoals in charlottesville-aug 2017-  ( en helaas zal dit vermoedelijk niet het laatste geweld zijn) laat zien, dat het verleden niet achter ons ligt.

Er zijn prachtige recensies over het boek geschreven. Dat kan ik niet beter. Ik verwijs naar onderstaande links.

Mijn waardering ******/***** ( ja geen tikfout 6/5)

Ook een negatieve recensie, Groene Amsterdammer, VPRO ,NRC, Hebban , Jonge historici , Leesclub van alles

Advertenties

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzoon wel.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken 2017-2018, Leesclub2, Liesbeth leest, liesbeth waardeert, Literatuur. Bookmark de permalink .

4 reacties op De ondergrondse spoorweg -Colson Whitehead

  1. Matroos Beek zegt:

    Interessant. Dank voor de tips!

    Liked by 1 persoon

  2. tagrijn zegt:

    Een triest stuk geschiedenis. Was in Z Afrika in een kelder waar zwarte mensen op verscheping naar Amerika wachtten. De ketenen zaten nog aan de muur. En als de zwarte gids dan vraagt of er vandaag Nederlanders bij de bezoekers zijn weet je met je houding geen raad.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s