Het oude land- Dörte Hansen

IMG_0434Het debuut van Dörte Hansen beschrijft op zeer humoristische herkenbare wijze de huidige tijd en neemt allerlei trends heerlijk op de hak, maar er is meer. Het beschrijft ook de ervaringen, het verlies, het moeten achterlaten, de herinneringen, angsten, pesterijenen gruwelijkheden van (Pruisische) vluchtelingen. In rake, scherpe zinnen met mooie metaforen en personificaties zet Hansen situaties en personen haarscherp en zichtbaar neer.

“Vera Eckhoff  sliep als een vluchtdier, ook op Goede Vrijdag in de kerk, als het orgel haar moest kalmeren” . Prachtig, indrukwekkend en zonder opsmuk zijn ook de  vreselijke herinneringen van Vera in hoofdstuk 21 beschreven als ze Leon, haar neefje, ontluist.

‘De kinderen die naar haar cursussen kwamen, konden er niets aan doen dat ze Clara-Feline of Nepomuk heetten, dat hun ouders hen als kampioensbekers door de straten van Ottensen droegen en van het ene voorschoolse traject naar het andere meetroonden.’

‘Die verkrampte stadse tuthola’s met hun zingevingscrises jengelden om een aftands rietgedekt huis zoals hun dochters vroeger om een pony. (…) Daarna begonnen ze de bakstenen ruïnes voor een smak geld op te knappen en hun boerentuinen aan te leggen en in de oude stallen keramiekateliers in te richten.’

IMG_0435Het oude land leest als een trein en is vermakelijk. Daarnaast beschrijft het scherp en beeldend motieven van mensen om zin aan het leven te geven. Mijn waardering: ****/*****

IMG_0436Ik houd van boeken die ‘iets’ van geschiedenis verwerken.Dit jaar word ik in mijn leesclubs op mijn wenken bediend. Ook het vierde boek ( van de acht) gaat in op historie, geschiedenis van Duitsland, Pruisen, in dit geval. Het volgende boek waar ik in beginnen ga is De tolk van Java. Ook in dit boek een stuk geschiedenis, aangrijpende geschiedenis, geschiedenis waar we niet trots op kunnen zijn: Indië.

Recensies:       Volkskrant  Postscriptum  Verstwee  VanderVelde Assen   Documentaire VPRO Het Duitsland van mijn moeder ( mooie aanvulling op het boek)

 

 

 

Advertenties

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken 2017-2018, Leesclub1 (Drentse literatuurclubs), Liesbeth leest, Literatuur. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het oude land- Dörte Hansen

  1. Villasappho zegt:

    Hier ook een geschiedenis fan, deze net weer niet.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s