298 duizend kraanvogels

Het stond al lang op mijn lijstje nog te doen: De Room of Hope in de voormalige dierentuin in Emmen. 298.000 kraanvogels gevouwen voor de slachtoffers vande MH 17. Voor elk slachtoffer 1000 vogels. Begonnen als manier om iets te doen met het verdriet, uitgegroeid tot een groot initiatief eindigend met een indrukwekkende tentoonstellin. Ik had veel op internet gezien,  In het echt is het nog mooier, indrukwekkender. Aanrader. Ben er nog stil van….

 

 

(Foto’s van internet. Ik ben niet zo’n fotograaf)

Als iemand, volgens de traditie, 1000 origami-kraanvogels vouwt zal zijn wens tot gezondheid in vervulling gaan. Sinds de dood van Sadako Sasaki, slachtoffer van de atoombom op Hiroshima geldt dit ook voor een wens tot vrede.

In Japan wordt de kraanvogel (Grus japonensis) als gelukbrengend beschouwd, als symbool van een lang leven en afgebeeld met andere symbolen van een lang leven als pijnboom, bamboe en schildpad. In het feodale Japan werd de kraanvogel beschermd door de heersende macht en gevoerd door de boeren. Toen het feodale systeem werd afgezworen in het Meiji-tijdperk in de 19e eeuw werd de bescherming van de kraanvogels stopgezet, wat hen bijna aan de grens van de uitroeiing bracht. Japan noemde een van haar eilanden Tsuru(Kraanvogel).

( van Wikipedia)

 

 

 

 

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, liesbeth waardeert, persoonlijk. Bookmark de permalink .

9 reacties op 298 duizend kraanvogels

 1. Heel bijzonder, erg knap dat mensen zoiets moois kunnen maken.

  Liked by 1 persoon

 2. Ria B zegt:

  Het stond ook op ons lijstje om er heen te gaan …helaas was het weer even een spelbreker en hebben we toch de bus terug naar het huisje genomen …we hebben dus echt iets gemist

  Liked by 1 persoon

 3. Kakel zegt:

  Wat een klus maar wel een met een prachtig resultaat. Indrukwekkende foto’s!

  Liked by 1 persoon

 4. Mooi, dat je dit zo op deze manier onder de aandacht brengt. Heel indrukwekkend

  Liked by 1 persoon

 5. gewoonanneke zegt:

  Wat bijzonder zeg, indrukwekkend hoor.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s