White man, niet doen!-Annelies Kok

8AD2EE78-E1CA-4426-8D56-0C9FDCE09070‘Ik kan nog steeds heimwee voelen naar de zindere energie van het land. Ik mis in Engeland  de heftigheid, het bruisen, het ongecompliceerd schateren van het lachen, de oprechtheid van de contacten tussen de mensen. Dat voelde soms echt als zuster- en broederschap. Dat was zoveel waard dat het misschien wel opwoog tegen de enorme onveiligheid en de misdadigheid. ‘ ( Francesca, blz 172)

705D9230-90D3-4EF6-9ECC-02154EE8C297‘White man, niet doen! ‘ intrigeert van het begin tot het eind van het boek. Het begint al met de prachtige, kleurige foto op de omslag ( van Trudy Slooter) die je meeneemt naar het warme, kleurige Nigeria. Vervolgens de titel: tweetalig, waarom? ‘ Witte man, niet doen’, zou  ook kunnen. Verwijst het soms naar de twee culturen , die in het boek worden  besproken? Ik weet het niet en het antwoord krijg ik pas aan het eind. Als je begint te lezen, wil je eigenlijk aan een stuk doorlezen en ik leg het boek met moeite weg, omdat werk en andere klussen wachten en ‘ s nacht doorlezen niet echt een optie is.

Hoewel al voor de helft van het boek de afloop min of meer duidelijk is, krijgt het boek aan het einde een verrassende, onverwachte, meer dan spannende wending. Daarnaast beschrijft Annelies personen en emoties zeer beeldend en kleurig. Het leven in een Afrikaans land, de verschillen in regels en normen, het verschil in cultuur worden helder en meeslepend weergegeven. Je leeft en voelt mee van begin tot eind.

White man, niet doen! is de eerste roman van Annelies Kok. In deze debuutroman beschrijft ze de tijd, die ze als ‘Shell-vrouw’ doorbracht in Nigeria. Het boek gaat over idealen, waarden en normen en Afrika. Annelies is een vriendin van mij. In het boek herken ik haar en haar gezin, maar heel veel is fictie. Het is bijzonder om een boek van een vriendin te lezen, maar ik weet zeker dat ik het met evenveel plezier had gelezen als Annelies een onbekende was. Een  dikke aanrader. ****/*****

https://www.conserve.nl/fonds/white-man-niet-doen-373/

http://www.zwiggelte.info/boekpresentatie-annelies-kok/

 

Advertenties

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken 2017-2018, lezen, Liesbeth leest, liesbeth waardeert en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op White man, niet doen!-Annelies Kok

 1. Kakel zegt:

  Mijn vriendin heeft in Nigeria gewoond. In een luxe wijk voor expats. Een “witte enclave” dus.l
  Een van de verhalen die ik me herinner was dat haar kok patatjes voor haar bakte in een koekenpan.
  Toen ik nog bij de Engelse bank werkte, moesten betalingen van/naar Nigeria driedubbel gecheckt worden vanwege de corruptie.
  Het wordt onderhand eens tijd dat ik het land van een andere kant leer kennen. Ik zet de titel op m’n leeslijst.

  Liked by 1 persoon

 2. Kees de Bakker, uitgever Conserve/Annelies Kok zegt:

  Portvrij te bestellen via http://www.conserve.nl !

  Liked by 1 persoon

 3. Mrs. T. zegt:

  /Bedankt voor de tip.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s