Vertrouwd voordelig – Peter Middendorp

95826149-4401-42D9-BC8A-26C949154FB9‘Vertrouwd voordelig’ zat al enige tijd in mijn e-reader. Het boek speelt in Emmen en zorgde voor een flinke ophef om de wijze waarop de Emmenaren en Drenthen werden beschreven. De beschrijving is raak en beledigend, maar aangesproken voelde ik me niet. Los van het feit dat ik geen echte Drent ben, is het boek geschreven door de ogen van een puber die alles zwartgallig ervaart. Het Emmen van toen is herkenbaar. Saai, grijs en stil  en vergelijkbaar met veel ‘nieuwe’ plaatsen in de tijd. Het had ook  bijv. in  IJmuiden of Lelystad kunnen spelen.

Het Emmen van nu steekt daar zeer positief bij af:de straten zijn levendig, zeker op een zonnige dag, de oude dierentuin is een prachtig park , de ‘roze lul’ is verdwenen en de Hondsrugweg ondertunneld.

Het boek leest makkelijk. Het is gelaagd: vluchten, jezelf vinden zijn thema’s. Halverwege is de verhaallijn wat slap. Ik weet dan wel hoe saai en grijs Emmen is. Dan zijn er plots allerlei ontwikkelingen en leest het boek je makkelijk naar het positieve eind. Middendorp heeft een mooie beeldende schrijfstijl. Coen Peppelenbos noemt dat in een uiterst postieve recensie een Drietrapsraket.

Ik geef het boek ***/***** sterren. Leuk om te lezen, vooral als je Emmen kent.

Recensies:

Woest en ledig  ( met een stukje Lohues)

Post Scriptum

Volkskrant

Hebban

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken 2017-2018, lezen, Liesbeth leest en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vertrouwd voordelig – Peter Middendorp

  1. Plato zegt:

    Ik ken Middendorp van zijn columns in de VK. Niet slecht maar ook niet om meteen naar de boekwinkel te lopen. Emmen ken ik niet, Drentje maar nauwelijks dus ik ga dit boek even laten voor wat het is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s