Oorlog en terpentijn

Opmaak 1‘Oorlog en terpentijn’ is een prachtige familiekroniek. In de recensies wordt vooral de geschiedenis van de opa van Stefan Hertmans in de Eerste Wereldoorlog benadrukt en geroemd. Die beschrijving is gebaseerd op de twee cahiers waarin de opa zijn ervaringen heeft opgeschreven. Gruwelijk zijn die verhalen. Veel kennis over WOI heb ik niet. In die oorlog waren wij immers neutraal. In mijn geschiedenisboeken werd er nauwelijks iets over verteld. Iets heb ik erover gelezen in De onweerstaanbare bastaard van Conny Braam.Dat gaat met name over de oorlogswinsten in het neutrale Nederland. De gruwelen worden zijdelings besproken.  Het is aan te raden om als je meer over dit boek wilt weten eens te kijken bij Lezen voor de lijst. Daar vind je achtrgrondinformatie en bronnen. 

WO I heeft een ontzettende inpact gehad op Belgie en geheel Europa. Het is niet voor niets dat in Ieper nog elke avond de Last Post wordt geblazen als herdenking aan de miljoenen slachtoffers die zijn gevallen.

Het boek is echter meer dan enkel een beschrijving van WO I. Het beschrijft ook op prachtige wijze het dagelijks leven en een familiegeschiedenis aan het begin van de twintigste eeuw. Het boek is geillustreerd met prachtige afbeeldigen over zaken die besproken worden. Een mooie meerwaarde. Hertmans is een rasverteller, Zijn stijl is prachtig en het verhaal boeiend van begin tot eind. *****/*****

Tzum

Vpro-boeken

In tien afbeeldingen

Blik op de wereld

Lezen voor de lijst

Goed boekverslag

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in Boeken 2017-2018, lezen, Liesbeth leest, liesbeth waardeert. Bookmark de permalink .

2 reacties op Oorlog en terpentijn

  1. Plato zegt:

    Dit boek heb ik. Maar ik heb het nog niet gelezen omdat er nog zoveel boeken eerst moeten… Maar je stukje motiveert me nu wel om het wat hoger op de stapel te leggen 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s