Klont – Maxim Februari

KlontHet is maar goed voor mij dat er literatuurclubs zijn. Zelf had ik dit boek nooit gekozen. De schrijver sprak me niet aan en het onderwerp vond ik niet boeiend genoeg voor een boek. Een misvatting dus. De schrijver heb ik op een festival gezien en gehoord. Februari is een inspirerende, onderhoudende, integere spreker.

Het boek heb ik in een keer uitgelezen. Het bleef me boeien. Ik wilde weten hoe het afliep. Februari schrijft met een puntige, ironische, maar ook humoristische pen. Hij kan mensen op een heel krachtige, humorvolle wijze omschrijven. Ik zag de personen voor me. In Klont draait het om twee mannen met een totaal tegengesteld karakter die zich beiden op totaal andere wijze met dataficering bezighouden. Klont behandelt een actueel onderwerp; de greep van data op ons leven. Daarnaast gaat het boek over relaties, levensnut  en over de liefde.

****/*****Esther Wils noemt Klont lekker:

Kan een boek lekker zijn? Zeker: de geest heeft papillen die zoeken naar het juiste mengsel van zoet, zuur, bitter en het zout van echte tranen, van substantie en luchtigheid. En net als met eten kan het niet deren als de inhoud giftig is. Klont is heerlijk. Het is beregrappig en maakt tegelijk ongerust, over digitale ontwikkelingen die op hol slaan. Het gaat dus over nu, maar ook over zaken van alle tijden: liefde, het gezinsleven. Daar ben het helemaal mee eens.

Flaptekst:
Bodo Klein heeft zich op het ministerie van Veiligheid onmogelijk gemaakt en moet een paar weken in de luwte blijven. Zo kan hij mooi een opdracht uitvoeren voor zijn minister: hij wordt op pad gestuurd om verdachte uitspraken te onderzoeken van de wereldberoemde spreker Alexei Krups. Helaas komt op hetzelfde moment de familie van zijn vrouw logeren. Alexei Krups reist intussen rond met een bejubelde lezing over digitale technologie. Door het gebruik van data en kunstmatige intelligentie zullen de roman en de politiek teloorgaan, waarschuwt hij opgewekt. Halverwege zijn tournee merkt Krups tot zijn verbazing dat hij een groot expert is geworden op het gebied van alle denkbare technologieën. Zijn roem dwingt hem steeds boudere uitspraken te doen. Maar wat weet hij er eigenlijk van? ‘De grootste vraag van de huidige tijd is hoe de mens greep houdt op zijn leefwereld’, zegt een collega van Alexei Krups. Leren we de wereld en de mens beter begrijpen door de vooruitgang? Of zorgt het menselijk tekort ervoor dat we juist alle controle verliezen? 

Links:
Recensie Athenaeum boekwinkel
Recensie Volkskrant
Recensie Tzum
Recensie Groene Amsterdammer
Leesclub Bol.com

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Leesclub2, Liesbeth leest, Literatuur. Bookmark de permalink .

7 reacties op Klont – Maxim Februari

 1. Rob Alberts zegt:

  Dank voor deze leestip.

  Leuk om weer een blogpost van jou te lezen.

  Zonnige groet,

  Liked by 1 persoon

 2. Kim zegt:

  Vul je reactie hier in …Ik ben erg benieuwd en ga het boek downloaden bij de bieb!

  Liked by 1 persoon

 3. tagrijn zegt:

  Ik denk dat er weer een boek op mijn to read lijst bij komt…

  Liked by 1 persoon

 4. hanscke zegt:

  Ook van mijn kant: bedankt voor deze leestip

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s