Sint Maarten

sint maarten 1Aan het eind van vrijdag 9 november liepen we met de crèche van kleinzoon2 Sint Maarten. Sint Maarten vind ik een van de leukste feesten. Ik heb zelf goede herinneringen aan lampionnen (die ook in de fik konden vliegen), gezelligheid en heel veel snoep. De crèche had er wat moois van gemaakt. Ik was van het heen en weer racen op de fiets moe en heb vooral achteraf genoten. De tuin versierd, overal lichtjes en een heerlijke pan met pompoensoep. We liepen met de zingende kinderen een rondje en zongen bij een viertal huizen. Daar kregen de leidsters wat lekkers om te verdelen.  Na de pompoensoep fietsten we met wat lekkers in het donker naar huis.

Sint Maarten valt dit jaar op een zondag. Er wordt niet overal gelijk gelopen. Gisteren zag ik in de verte wat kinderen met lampionnen. Helaas belden ze bij mijn huis niet aan, zodat ik alle trekdrop zelf heb opgegeten. Wie weet komen er vanavond nog wat kinderen.
Hoe is het bij jou? Wordt Sint Maarten gevierd en wat wordt er gezongen en uitgedeeld?

Liedje: (voor mij nieuw; ik vond het erg leuk)
Op de wijs van ‘Vader Jacob”

Kijk mijn lichtje, kijk mijn lichtje
zelf gemaakt, zelf gemaakt
en vanavond mag ik, en vanavond mag ik
laat op straat, laat op straat

Over Sint Maartenliedjes; Achtergrond

 

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in (klein)kinderen, feest, Kleinzoons, Oppassen, Schiedam en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

17 reacties op Sint Maarten

 1. Rob Alberts zegt:

  Jammer genoeg lopen hier weinig ouders mee.

  I.p.v. een kinderfeest zijn er nogal wat losgeslagen pubers die de buit in ontvangst nemen.
  Bij sommige kleintjes vallen vooral de grijpgrage handjes op. Zij kiezen niet maar proberen alles bij elkaar te graaien.

  Toch vind ook ik het een mooi en leuk feest.

  Vrolijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. gewoonanneke zegt:

  Sint Maarten zie ik hier nooit wat van wel halloween

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat een leuk liedje, ik ben vroeger ook langs de deuren geweest in Alkmaar, hier doen ze er niet aan.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ferraraf zegt:

  Vrijdag zag ik in een winkelcentrum, waar de winkels niet op zondag open zijn, twee schoolklassen. Ik dacht toen wel, ook hier heeft de commercie toegeslagen, want blijkbaar valt er op zondag in de eigen buurten niet veel te halen of laten ouders hun kinderen niet meedoen en moet school het organiseren. Sint Maarten leeft in Alkmaar nog wel. Hoeveelheid kinderen met brandende lichtjes wisselt per jaar. Het snoeprestant (meestal iets met chocola) verdwijnt dan ‘zoetjes aan’ in de volwassen maag.

  Geliked door 1 persoon

 5. staartje zegt:

  Het is nogal een plaatsgebonden feest. Toen ik 40 jaar geleden in Haarlem werkte op een streekschool vierde de ene helft van de klas het wel en de andere niet. Zie ook: https://www.levenderfgoedgroningen.nl/alle-verhalen/sint-maarten-sint-maarten

  Geliked door 1 persoon

 6. Matroos Beek zegt:

  Neen, hier wordt niet aan Sint-Maarten gedaan. Vroeger toen ik over de grens in Belgisch Vlaanderen woonde, had je hier en daar een dorp waar men er wel aan deed, maar persoonlijk heb ik het nooit meegemaakt.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ximaar zegt:

  Hier in Alkmaar doe ik er niet aan. Heb zelf geen kinderen en de aanloop kan per jaar sterk wisselen. Uiteindelijk ga je dan zelf maar de rest opeten. In mijn kinderjaren liepen we flinke einden de eilandjes van Langedijk op en af via kippebruggetjes. Daarna werd alles verkaveld. Dat maakte het een stuk eenvoudiger.

  Geliked door 1 persoon

  • staartje zegt:

   Dan ben je meneer Kikkerbil 😂😁😉 die niets geven wil 😸

   Like

   • Ximaar zegt:

    Gisteravond rond die tijd een rondje gelopen. Het viel me erg mee hoeveel kinderen en ouders hier nog aan doen. Het waren wel vooral zeer jonge kinderen die met hun ouders op pad waren. Bij een jaar of 9 hield het wel op en alleen in echte woonstraten. Mensen die aan een grotere doorgaande weg wonen kregen veel minder aan de deur.

    Like

   • staartje zegt:

    Leuk dat er zoveel betrokkenheid is van ouders en kinderen! Het blijft een leuk feesjt juist voor jonge kinderen

    Like

 8. ria zegt:

  Wanneer ze hier lopen weet ik niet. Vorig jaar liepen ze hier achter over het pad lang het water in het park. Dan hoor ik ze hier zingen .Nu nog niets gehoord.

  Geliked door 1 persoon

 9. staartje zegt:

  Update: zeven blije, zingende kinderen aan de deur!

  Geliked door 1 persoon

 10. Pingback: Sint Maarten | apenstaartjeweblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s