Caravaggio – Centraal museum

 

Medusa Caravaggio

Medusa van Caravaggio

Afgelopen weekend bezocht ik de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal Museum in Utrecht. De volksuniversiteiten organiseren lezingen rond recente tentoonstellingen. Meestal bezoek ik die en dan vind ik het leuk de tentoonstelling van tevoren te bezoeken. In de trein zag ik al dat er maar drie schilderijen van Caravaggio te zien zijn, waarvan twee maar de helft van de tentoonstellingsperiode. De titel is daarom wat misleidend. De tentoonstelling laat vooral navolgers van Caravaggio zien. ‘In het spoor van Caravaggio’ of ‘De Utrechtse Caravagisten’ was een eerlijker titel geweest.  De geschilderde Medusa  laat het vakmanschap van Caravaggio zien. 

centraal museum utercht liquid gardenHet Centraal museum is een echt museum met smalle trappen, wenteltrappen en lange gangen. De tentoonstelling is in de ruimtes beneden zonder indirect daglicht en dat vond ik jammer. Op de vaste tentoonstelling hingen ook een aantal schilderijen van deze schilders en die vond ik mooier.

Het museumkwartier waarin het museum ligt, is al de moeite waard met zijn leuke cafés, straatjes en hofjes. Het universiteitsmuseum met zijn prachtige oude hortus is een bezoekje waard. In de tuin veel bloeiende bollen en bomen.

In de tentoonstelling hangen de schilderijen op thema geordend. Zo kun je de verschillen tussen de schilders mooi zien. Iedere schilder kiest een andere invalshoek.  In een ruimte kun je prachtige barokmuziek uit die tijd beluisteren. De moeite waard. Caravaggio is een vernieuwer in zijn tijd. Hij gaat in op de emotie, schildert de personen niet meer ten voeten uit en betrekt de kijker. Het licht speelt een grote rol. Hij gebruikt een niet zichtbare lichtbron. Zijn schilderen  vaak wel een kaars of lamp zien. Als je houdt van mythologische schilderijen, helden en Bijbelse thema’s is het de moeite waard. Ga door de week, boek een vroeg tijdslot en begin achteraan.

266px-Doll's_house_from_Petronella_de_la_Court_1670-1690De vaste tentoonstelling is ook een bezoek meer dan waard. Onder andere een collectie van Rietveld (op de zigzagstoelen kun je zitten en ze zitten goed), schilderijen van Marlène Dumas en een prachtig poppenhuis compleet met tuin en schilderijen.

 

Als ik iets mocht meenemen naar huis, dan was het dit poppenhuis.

 

 

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Mijn MJK en ik, Musea. Bookmark de permalink .

6 reacties op Caravaggio – Centraal museum

 1. Ria B zegt:

  Zo te lezen heb je weer een hoop gezien ..
  Wat heerlijk he Liesbeth dat je gewoon kan gaan en staan waar je wil ..

  Liked by 1 persoon

 2. Plato zegt:

  Ik ben geabonneerd op Kunstschrift. Daar stond in de vorige aflevering een serie artikelen over Caravaggio. Uit die stukken kreeg ik de indruk dat de tentoonstelling met name zou gaan over zijn invloed op een aantal Nederlandse schilders. Ik nam me voor om de tentoonstelling te gaan bezoeken maar het is er nog niet van gekomen.
  Kunstschrift is de moeite waard. Deze maand een aantal artikelen over das Bauhaus.

  Liked by 1 persoon

 3. Ria zegt:

  Dat poppenhuis zou ik ook hebben gekozen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s