Long, Janssens – De Pont Tilburg

Kapoor_Sky_Mirror_for_Hendrik__2017_7be1b1f350Zondag bezocht ik museum De Pont in Tilburg. Ik viel met mijn neus in de boter / concert. Het was een prachtig concert met liederen van vrouwelijke componisten en bijzonder gebruik van vleugel en een stuiterbal.
Een kennis vertelde me jaren geleden dat De Pont zo’n bijzonder museum was. Sindsdien kom ik er regelmatig en elke keer verrast het me weer.
Ik leerde er Richard Long, Anish Kapoor, Guido Geelen…..  kennen. Mijn kinderen zeiden na een bezoek dat ze dit soort kunst ook wel voor me konden maken als ik dat zo mooi vond. Ze herinneren zich dit museum wel en positief. De fascinatie bleef. Een poppenhuisversie van het museum, een schilderij waar ik langs was gelopen, een ruimte die ik niet gezien had, een binnentuin en vooral intrigerende installaties. Ook voor (klein)kinderen is dit een leuk museum! De Vertigo, de Sky mirror, de gestapelde schalen, het poppenhuis. En vaak iets van de tentoonstellingen. Nu het paadje in de cirkels vn Long, de mistkamer van Janssens.

 

Janssens Ann Veronica

Gaufrettes Sequence Randomly

De Sky mirror (for Hendrik) op het plein is het eerste wat opvalt. De sculptuur weerspiegelt de lucht en vraagt om kijken, nog eens kijken en teruglopen en er nog een blik opwerpen.
Vandaag zijn er tentoonstellingen van Ann Veronica Janssens, Sigrid Calon en Richard Long. Vooral Janssens en Long intrigeren me. Janssens is geïntrigeerd door het licht. Op de platen van Gaufrettes Sequence verandert de kleur afhankelijk van je standpunt. Bijzonder om een plaat dan blauw en dan rood te zien. Voorts is er ook haar kamer met mist, haar glitters, haar beamers, haar schilderijen en veel meer.
De Pont LongRichard Long kende ik van zijn ‘stenencirkel’ in het stedelijk Amsterdam. Toen de suppoost niet keek, schopte mijn tante snel tegen een steen met de vraag of het nu ook nog een kunstwerk was. Als ze de film had gezien, had ze geweten met hoeveel zorg en energie Long dit opbouwt.

Verder is er veel te zien uit de vaste collectie van De Pont, zoals Vertigo van Kapoor en veel en veel meer. (foto’s van internet)

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, liesbeth waardeert, Mijn MJK en ik, Musea en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Long, Janssens – De Pont Tilburg

  1. Melody zegt:

    dus ook een km-vreter 😉

    Mooiiii dingen kunnen doen waar je zo van geniet.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s