Artis

erfgoed_dikkertje_dap_beeld_r_1920x1080.jpg__1920x1080_q85_subject_location-1325,959_subsampling-2

Dikkertje Dap in Artis

Zeg giraf, zei Dikkertje Dap
Mag ik niet eens even bij je
Stiekem van je nek af glijden
Zo maar eventjes voor de grap
Denk je dat de grond van Artis
Als ik neerkom heel erg hard is

 

F1D6C7A4-DD55-4431-8D2A-C6D21EA1B690Gisteren was ik bezoek in Artis. Sinds ik vrijwilliger ben in Wildlands ga ik wat vaker naar een dierentuin en bekijk die met andere ogen. Het eerste wat ik bij binnenkomst zag was een oproep om vrijwilliger te worden. Zoals bijna iedereen herinner ik me Artis van schoolreisjes. De kinderboerderij, de kamelen en de laan met papegaaien ( de laan is er nog, maar de papegaaien niet meer) komen boven drijven in mijn herinneringen. De laatste keer was ik er met mijn moeder kort voor haar overlijden. Een uitje vanuit het verzorgingshuis waar zij woonde. We aten een broodje op een bankje tussen bloeiende bomen en genoten van de gezelligheid en kleur.

FF552E7D-0698-43C9-A573-EC16A06AB9ACOok nu genoot ik. Artis is een prachtige stadsdierentuin en prachtig gerenoveerd. Het leuke is dat je veel geschiedenis in het park terugvindt. Prachtige oude gebouwen, gebogen kooien en oude bomen. Het Apenhuis spant daarbij de kroon. Ik herinnerde me dat van vroeger, de geur, de stank… ik voelde wat tegenzin, maar besloot toch naar binnen te gaan. Daar had ik geen spijt van! Een prachtig gerenoveerd gebouw met oude elementen en een prachtig aangelegde tuin. In die tropische tuin vrijlopende kleine apen, leguanen ,vleerhonden en vrijwilligers (!) die de bezoekers wijzen op de dieren en zorgen dat ze de dieren niet aaien en te eten geven. Erg vergelijkbaar met mijn taak bij de doodshoofdaapjes.

 

 

De savanne, het polderlandschap, de prachtige beelden in het park maken Artis een bezoek meer dan waard. Ik heb ook genoten van de stadse sfeer. Totaal anders dan hier en dat op twee uur treinen. Ik ga zeker nog eens.

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Dierentuinen, Vrijwilliger. Bookmark de permalink .

10 reacties op Artis

 1. Melody zegt:

  Mooi park dat vooral de laatste 10 jaar enorm aan de weg timmert met mooie resultaten.
  Ik kwam er zo’n 2x per jaar voorheen maar ga nu njet meer.
  Mooie foto’s !

  Liked by 1 persoon

 2. Kwebbel zegt:

  Mooie recensie Staart. Ik wil binnenkort naar Artis want ik ben er nog nooit geweest. Zo te zien en lezen is het zeker de moeite waard

  Liked by 1 persoon

 3. gewoonanneke zegt:

  Artis nog nooit geweest wij gingen en gaan meestal naar Blijdorp ook een stadsdierentuin met oude gebouwen. De papagaaienlaan destijds… ga altijd nog door de oude ingang ……

  Liked by 1 persoon

 4. Plato zegt:

  Het blijft even onduidelijk waarom Melody niet meer naar Artis gaat, maar ik kom er graag. Er is veel nieuw (maar klein) gebied ontwikkeld hoewel er nog wel dieren in kooien zitten die ik ze niet toewens. In het oosten hebben ze natuurlijk veel meer ruimte om die dieren een plek te geven. Maar naar verhouding doet Artis het goed, vinnik.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s