Lege Harten – Juli Zeh

***/**** Met Lege Harten heeft Juli Zeh een origineel thema te pakken. Het boek handelt over een generatie die het geloof in de samenleving heeft verloren, niet meer stemt, afgestompt is en zich terugtrekt met de eigen groepsgenoten.

In het begin deed Lege harten mij denken aan Het oude land van Dõrte Hansen denken. De hippe groep tweeverdieners speelt ook een rol bij Zeh, maar zij benadert het veel afstandelijker. Haar hoofdpersoon zal zeker niet naar het platteland trekken al doet haar vriendin dat wel. Britta,  de hoofdpersoon leidt een bijzonder bedrijf waar ze goed geld mee verdient. Niemand weet, ook haar man niet, wat ze werkelijk doet. Zeh licht al in het begin van het boek een tipje van de sluier op. Er wordt dan beschreven dat Britta veinst dat ze erg verdrietig is als een van haar cliënten toch voor zelfmoord kiest.

Als het dan anders gaat dan gepland, komt het boek in een stroomversnelling. De gebeurtenissen volgen elkaar op en het gaat telkens anders dan je denkt. Het is jammer dat de diepgang in het boek ontbreekt. De thema’s worden niet uitgewerkt en de personages nodigen niet uit tot identificatie. Dat is jammer, want gespreksstof biedt dit boek zeker.

Het valt onder de dystopische boeken, waarvan er de laatste jaren veel van verschijnen. Klont was er bijvoorbeeld een van. Zoals de naam al zegt spiegelt het een zeer ongename samenleving voor.

Geen literair hoogstandje maar wel een heerlijk makkelijk leesbaar boek. Het leest als een trein en ik las het dan ook in een treinreis uit.

Alle grote bladen schreven wel een recensie over dit boek en ik vraag me dan af waarom. In dit geval  zullen het haar eerdere boeken zijn. Dat is wel jammer, want een boek als White man, niet doen verdient veel meer een recensie dan dit exemplaar. Daar zijn de thema’s en personages heel goed en boeiend uitgewerkt. Ons soort mensen van Zeh blijft wel op mijn lijstje staan

Dan de recensies:
Tzum :interessante thema’s, maar matige uitwerking.
Groen Amsterdammer: een bij tijd en wijle drammerig boek
Volkskrant: Zeh stelt teleur of zij niet meer in de kracht van literatuur gelooft
NRC :Het land van onverschillige bakfietsouders
(pas op: enkele recensies vertellen de verhaallijn)

 

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Leesclub2, Liesbeth leest, Literatuur. Bookmark de permalink .

Een reactie op Lege Harten – Juli Zeh

  1. Melody zegt:

    Het heeft jou vermaakt en dat is waar telt toch. Ik lees dan wel weer onderhand nadat het vele jaren niet meer lukte (was een regelrechte boekenwurm tot mijn 30-ers) . veder totaal geen verstand van ‘kwaliteit’ maar een boek raakt me of niet.nu bezig in ZOO

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s