Lichter dan ik – Dido Michielsen

Lichter dan ik is een ontroerend boek, gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van de betovergrootmoeder van de schrijfster, Dido Michielsen. Het speelt in het Indië van de 19e eeuw.

‘ Omdat zij heeft gezegd dat ze Soeko wil hebben. En als een poetri iets wenst, dan moeten wij daaraan gehoorzamen. Ook jij, kleine anak kampong. […] Je moet dit accepteren. Als je Soeko in het paleis ziet, mag je hem niet roepen of aanraken. Vergeet hem. Roep nooit de wrok van Karsinah en Djatmie over jezelf af, want zij hebben macht over jou.’

****/*****

Standsverschil speelt een grote rol in de Javaanse cultuur. De jonge Isah komt daar op harde wijze achter. Het aapje Soeko, dat ze gekregen heeft, moet ze afstaan aan haar vriendin, omdat die prinses is.

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van de Javaanse vrouw, een njai. Een njai woont samen met een Hollander, zorgt voor hem, deelt het bed met hem en krijgt kinderen van hem. Een perspectief dat we niet kennen. Michielsen heeft een makkelijke schrijfstijl en neemt je vanaf het begin mee in het schokkende, spannende en boeiende leven van Isah. Een boek over cultuurverschillen, hiërarchie en onderdrukking. Een confronterend, onthutsend boek over een sterke vrouw.

Eenmaal terug keek ik opnieuw in de spiegel. Mijn evenbeeld was totaal veranderd, alsof iemand met een poetslap hard over de verschijning van een paar uur terug had gewreven. De ondeugende glimlach was verslapt tot een droevig hangende mond, de trotse blik in mijn ogen verdwenen’

Recensies:

Van Dis: ‘Het dramatische levensverhaal van een trotse Javaanse vrouw die gemangeld wordt door de zeden in de kolonie Nederlands Indië. Met het oog van een kenner geschreven – van binnen uit. Even verrassend als pijnlijk. Een verbijsterende geschiedenis die ons tot op de dag van vandaag raakt. Spannend en dondersgoed geschreven. Wat een talent.’

Literair Nederland

Hebban, Truusje

Leesclub van alles,

Miekes leesclub

Beklagenswaardige vrouwen in de oost , Volkskrant

Schrijver Dido Michielsen: ‘Haasse, Couperus en Multatuli schreven prachtige romans, maar nooit met de ogen van de gekoloniseerde’ ,Volkskrant

NRC

Trouw

Kunststof

De eerste zin . EO

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Leesclub2, liesbeth waardeert, Literatuur en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Lichter dan ik – Dido Michielsen

 1. Ria B zegt:

  Ik ga het op mn lijstje zetten !!

  Geliked door 1 persoon

 2. Melody zegt:

  Ik lees niet meer maar vind het wel fjn te zien dat anderen het nog wel doen en er zo van kunnen genieten Wens je toe dat dat zo mag blijven.

  Geliked door 1 persoon

 3. Mrs. T. zegt:

  Lijkt me een mooi boek. Bedankt voor de tip.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s