De Nollen – Den Helder

Een bezoekje aan De Nollen in Den Helder stond al lang op mijn agenda, maar telkens kwam er iets tussen. Gister ging het ook bijna mis, want de routeplanner leidde mij om het terrein i.p.v.. naar de ingang. Die zit trouwens direct achter het station. Als je van Den Helder zuid naar Den Helder reist, kun je al wat kunst zien.

Ik werd niet teleurgesteld. De Nollen is een prachtig gebied met natuur en cultuur. Ruud van de Wint vormde het verlaten verrommelde gebied met vuilnisbelt om tot een prachtig landschap. Kunstwerken van cortenstaal en koper vormen een eenheid met de natuur. Schapenzuring en vennetjes zijn een deel van het kunstwerk. Veel kunstwerken bewegen op de wind. Filmpje Nu te zien

Velden van Nevel (postuum werk) foto wikipedia

Zonder dat je het weet, heb je wellicht weleens een werk van van de Wint gezien. Ze staan langs snelwegen o.a. bij Hoogeveen. Hij beschilderde onder andere het plafond van het stadhuis in Groningen( gaan ze trouwens achter het behang plakken ūüė≥) , maakte het door mij bewonderde kunstwerk De Tong van Lucifer bij de A6 en maakte schilderingen voor de Tweede Kamer.

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, liesbeth waardeert. Bookmark de permalink .

25 reacties op De Nollen – Den Helder

 1. Ria B zegt:

  Ik had er nog nooit van gehoord !
  Misschien toch eens gaan kijken als we in de buurt zijn

  Geliked door 1 persoon

  • staartje zegt:

   Absoluut doen! Je kunt er alleen in met een rondleiding.
   Je zult prachtige foto‚Äôs maken. Ik hoorde jaren geleden Gerdi Verbeet het aan bevelen toen men vroeg naar haar favoriete museum. Ik las net dat zij in de commissie van aanbeveling zit ūüėČ

   Like

 2. Mooie foto’s, en zeker een bezoekje waard lijkt mij.

  Geliked door 1 persoon

 3. vlasje zegt:

  Ooit mijn buurman, Ruud, en ik kende hem persoonlijk vrij goed. Begaafd mens en te jong overleden. Fijn dat zijn zoons nog zo zijn erfenis bewaren en toegankelijk maken. Zeker de moeite waard!

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  ik ken dat hele gebied , wandelde er door op het kustpad
  De Donkere Duinen – Duinen Noordkop een schitterend stukje natuur gebied
  in 2015 alleen nog natuur als KUNST , nu dus een kunstgalerij
  of is dit waar het staat buiten het natuurgebied ?

  Geliked door 1 persoon

 5. Rob Alberts zegt:

  Prachtfoto’s

  Ik ga daar zeker zelf eens kijken.

  Vrolijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 6. ollieherman zegt:

  Dank voor deze tip, op mijn te bezoeken lijstje geplaatst. En kwam via de website ook nog terecht bij een beeldentuin in Wijk aan Zee, ook de moeite waard.

  Geliked door 1 persoon

 7. rietepietz zegt:

  Cultureel ben ik een tikkie onderontwikkeld gebied dus ik zie hier niet specifiek kunst staan , maar gelukkig denken veel mensen daar ander over al zou de natuur er omheem dan wel weer veel compenseren;-)

  Geliked door 1 persoon

  • staartje zegt:

   Ik houd van zulke kunst. Alles bewoog in de wind. Mooie spiegelingen, doorkijkjes. Natuur en beelden die elkaar versterkrn.

   Like

   • rietepietz zegt:

    En je bent vast niet de enige , ik ben een beetje kunstbarbaar al zie ik natuurlijk √≥√≥k wel eens kunst die ik kan waarderen. Maar dan niet omd√°t het kunst is maar omdat het me aanspreekt ,en dan kan het van √°lles zijn . Maar meestal dingen waarbij ik het gevoel heb, wouw dat zou ik nooit kunnen maken. Dit lijkt allemaal t√© simpel maar misschien is dat dan wel juist de kunst. ūüėČ

    Geliked door 1 persoon

   • staartje zegt:

    Nou, zo simpel is het niet. Dit zou ik noooooit kunnen. Het landschap hier is ook gevormd. En die combi maakt het zo uniek. Maar veel Den Heldenaren vinden het maar oude roestbakken en hadden er liever een ziekenhuis gezien. Ik ben blij dat dat niet gebeurd is. ūüßź

    Like

   • rietepietz zegt:

    Heiligschennis misschien maar ik zou misschien ook wel voor een ziekenhuis gaan, maar ik ken de situatie natuurlijk niet. En natuur heeft ook voor mij vaak wel voorrang natuurlijk, dan neem ik de kunst wel “voor lief”;-)

    Geliked door 1 persoon

 8. Tine de Jong zegt:

  Hallo Nieuwe bezoeker hier en kwam via Edward nu ook eens bij jou kijken. Helaas veel te ver voor mij maar ik vind het ook echt mooi.En op de laatste foto laat je ook zien dat de natuur heel sterk is en dat door verstuiving het ook kan gaan groeien aan een muur. Wellicht kom ik nog eens kijken want wat ik zoal had gezien op je site is dit ook wel mijn interesse. Zelf deel ik heel gevarieerd met verhalen en gedichten en ook veel natuur met weetjes op de andere website. Groetjes, Tine

  Geliked door 1 persoon

 9. Vooral ‘Velden van nevel’ bij Hoogeveen vind ik in een prachtig ontwerp.
  Je laatste foto doet me denken aan de Ecokathedraal bij Mildam.

  Geliked door 1 persoon

 10. Melody zegt:

  Je haalt herinneringen op… uit een gijs verleden ….. dank je wel !!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s