Verborgen erfenissen – Annelies Kok

Wat heeft Annelies Kok een prachtig, boeiend boek geschreven! En wat een mooie, treffende foto op de omslag.

…”Er dringt zich een beeld aan haar op: haar vader is net zevenblad. Het zal net zo onmogelijk zijn zich te ontdoen van zijn invloed als haar tuin te bevrijden van dit woekerspul”...

****/*****

Verborgen erfenissen is zo’n boek waar je aan begint en dat je meteen wilt uitlezen. Bollen plantend in de tuin, dacht ik: ‘Opschieten, turbo aan, dan kan ik nog even lezen’ en voor het eerst in jaren las ik tot twee uur ‘s nachts.

Met een bondige, feitelijke stijl tekent Annelies Kok de levens van Christel en haar moeder Liesel. Ze beschrijft helder en duidelijk waarom ze doen wat ze doen en daaruit blijkt wat hun drijfveren zijn. Ook de autoritaire, egocentrische, machtsbeluste vader Hank komt aan bod. In liefde is hij onmachtig . Alleen met geld kan hij zijn liefde tonen.

De oorlog en de NSB spelen een belangrijke rol in het verhaal. De NSB is een vehikel dat de slechte eigenschappen van Hank vergroot en alle kansen geeft.Liesel en Christel verzetten zich tegen Hank en zijn denkbeelden. Christel is bang dat haar vader als NSB’er Joden heeft aangegeven en ergere dingen heeft gedaan in de oorlog. Haar moeder nuanceert dat op latere leeftijd: ‘Welnee. Daar was hij veel te laf voor. Hij had wel een hekel aan Joden, maar verder… Het ging hem om geld…Een brood- NSB’er, dat was hij… ‘. Ook haar halfbroer verzet zich tegen zijn Duitse vader. Hij neemt hem zijn rol bij de Wehrmacht kwalijk. Zoon en vader verwijderen zich definitief van elkaar. Het komt nooit meer goed.

Verborgen erfenissen is vooral een moeder-dochterroman ( ook vader- dochter. ) Het laat zien hoe gebeurtenissen de hoofdpersonen tekenen en in hun hele leven doorwerken. Het is ook het verhaal van sterke vrouwen. Vrouwen, die durven voor zichzelf te kiezen, hun eigen leven te leiden. Ondanks al hun tekortkomingen houdt Christel van haar ouders. In de laatste jaren van hun leven groeien ze naar elkaar toe en kunnen ze zaken uitspreken.

Een boek dat genoeg heeft om over na te denken en met elkaar te bespreken. Kortom een boek dat het verdient om te lezen. Tja en nu is het uit. Dan is er leegte. Wat moet ik nu weer oppakken?

Verborgen erfenissen is een op waarheid gebaseerd familieverhaal. Stukken uit brieven en delen van archiefstukken zijn opgenomen in het boek.

Boekpresentatie, DVHN , Kijkje in het leven van Christel, Fragment

,

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR - docent Nederlands- fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur- drie heel leuke kinderen en een geweldige kleinzoon(2013). Vanaf februari 2014 verschijnt er regelmatig een logje met wetenswaardigheden over Schiedam. Niet dat ik daar woon, maar mijn kleinzonen wel.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken, liesbeth waardeert. Bookmark de permalink .

3 reacties op Verborgen erfenissen – Annelies Kok

 1. Bertie zegt:

  Eens kijken bij de bibliotheek, of ik reserveer het, lijkt me wel mooi.
  Bedankt voor de tip.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ferrara zegt:

  Geen tijd voor andere dingen, je wilt alleen maar lezen, moet een goed boek zijn.
  Staat nog niet in de bieb, maar ik zet het wel op mijn lijstje.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s