Kerst

Kerst heeft voor mij goede herinneringen: de boom die altijd scheef stond en met een touwtje vastgemaakt werd aan het plafond, zodat hij niet omviel, het trompetje, het theepotje en het kerkje in de boom. Een kerstavond waarna mijn moeder een heerlijke maaltijd na de kerk had neergezet met geheel naar die tijd: een garnalencocktail ( mijn vader vond het niks, doe mij maar een makreel) . De boom met echte kaarsjes in de kerk, het boekje van Van der Hulst en de sinaasappel die je kreeg.

De kerstman zat nog veilig in Amerika en cadeautjes ūüéĀ lagen niet onder de ūüéĄ. ik herinner me nog dat er een bellende ūüõé ūüéÖ zijn entree deed in mijn dorp. De kerstmarkt vond ik nog wel wat, maar die kerstman vond ik helemaal niets. En dat is nog steeds zo. Cadeautjes met kerst: dat hoeft niet van mij. Dat houd ik bij Sint. Ik heb het eens een keertje gedaan en daar bleef het bij

Ik houd het bij kerstbloemen, kaarsjes, een kerstboom, kerstkransjes, gezellig lekker eten en een kerststol. Dat vind ik al een weldaad. Het artikel in de Volkskrant over drie mensen die niets nieuws kopen met kerst sprak me dan ook wel aan.

En jij? Wat is jouw kerstgevoel?

Niks nieuws kopen met de feestdagen: ‘Er zijn al genoeg spullen in de wereld’

 • Charlotte Kleinredacteur Economie ¬∑ NOS 24 december 2020
 • Het nieuws de afgelopen weken loog er niet om: PostNL kan de extra drukte van pakketjes nauwelijks aan de winkelstraten werden de dag voor de lockdown nog druk bezocht en Black Friday werd door menig shopper aangegrepen om cadeautjes met kortingen in te slaan. Maar niet iedereen doet hieraan mee.Deze drie mensen doen het met het oog op duurzaamheid helemaal anders:
 • Gonnelieke van Oosterom koopt alleen tweedehands”Ik krijg steeds meer g√™ne om nieuwe spullen te kopen. Er zijn al zoveel spullen in de wereld. Daarom koop ik alleen nog maar tweedehands, ook cadeautjes.” Voor haar kleinkinderen koopt ze in kringloopwinkels kleine cadeautjes. Deze pakt ze in in kleine zakjes, om daar vervolgens – als een soort adventskalender – een slinger van te maken. In de dagen voor Kerst mogen haar kleinkinderen steeds √©√©n zakje openmaken.”Het leuke aan tweedehands is dat de spullen een geschiedenis hebben, er zit een verhaal achter. Zo heb ik oude autootjes gevonden. Ze zijn al kapot gespeeld, maar daardoor super charmant. De deuren kunnen zelfs nog open.”Ook haalt Gonnelieke veel plezier uit het speuren naar leuke dingen. “Ik houd niet van mensenmassa’s zoals bij Black Friday, maar rustig snuffelen in tweedehandswinkels naar juweeltjes vind ik heerlijk. Het is niet zo dat ik het shoppen nooit gekend heb, vroeger deed ik dat ook en vond ik het fantastisch. Maar er is iets veranderd in mij. Ik haal er heel veel plezier uit om het op deze manier te doen en ik heb en neem daar nu ook de tijd voor.”De tweedehands autootjes voor in de adventsslinger. GONNELIEKE VAN OOSTRUM
 • Enrike van Wingerden geeft geen spullen maar aandacht”Voor mij is de kerstgedachte dat je goed doet en lief bent voor andere mensen. Ik vind het heel mooi dat mensen elkaar dingen geven of iets voor elkaar maken, maar cadeaus zijn voor mij niet gelinkt aan Kerst. Voor mij staat Kerst voor samenzijn, lief zijn en elkaar helpen.”Er zijn meer redenen waarom Van Wingerden geen cadeaus geeft. “Op het moment dat je cadeautjes koopt is dat heel leuk voor degene aan wie je dat geeft, maar heeft het negatieve consequenties voor anderen. Zo belast je de aarde die verder wordt uitgeput en de mensen die worden uitgebuit in het productieproces. Dat past voor mij niet bij wat Kerst is en hoort te zijn. Ik ben echt dol op Kerst, maar ik vind het belangrijk dat daar ook rekening mee wordt gehouden.”Haar familie en vrienden zijn hier inmiddels aan gewend en doen nu zelfs mee. “Ik heb het geluk dat ik veel vrienden heb die hier hetzelfde over denken. Met Kerst gaan we samen eten, zonder cadeaus. Kerst gaat uiteindelijk toch om samen zijn, niet om spullen.”Enrike van Wingerden geeft met de feestdagen geen fysieke cadeaus.

Sjaak Hullekes maakt van oude dingen iets nieuws

“Ik zoek – bijvoorbeeld in kringloopwinkels – naar oud textiel, zoals oude tafelkleden, gordijnen en dekbedden. Daar maak ik nieuwe tafelkleden en servetten van en deze verf ik met afval. Uit koffiedik, avocadopitten of uien maak ik een kleurbad en dan verf ik alles opnieuw.”

Voor Hullekes werkt het meditatief, maar dat is niet de enige reden waarom hij dit doet. “Ik doe dit ook echt uit duurzaamheidsovertuiging. We gooien zo snel dingen weg, textiel is een oneerbiedig product geworden. Vroeger was men veel zuiniger op stof. We moeten het met meer eerbied behandelen en stof de tijd geven om oud te worden. Ik kijk graag naar oude dingen door een nieuwe bril en vraag mezelf: wat kan ik hiervan maken?”

Hullekes geeft graag de dingen die hij maakt weg als cadeautjes aan vrienden en familie. “Als je dit laken op de kersttafel leg, heb je gelijk een leuk gesprek.”

Het hergebruikte tafellaken van Sjaak Hullekes. SJAAK HULLEKES

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in kerstfeest. Bookmark de permalink .

9 reacties op Kerst

 1. Ria B zegt:

  Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik met pijn in mn hart mn schoenen heb opgeruimd … niet van harte maar omdat het moest …maar morgen …. dan trek ik mn rode laarzen aan want daar kon ik geen afstand van doen ..werkt nog goed met een paar steunzolen erin … En dat ze een jaar of 18 oud zijn zegt genoeg … ze zijn gewoon heerlijk ingelopen whahaha.

  Vandaag onze trouwdag zoals je weet …en Piet heeft zijn jasje aan wat hij met ons 25 jarig huwelijk viert dus tsjaaaaaaaa …zo naar de kinderen !!
  Kerst ..ach je moet toch eten dus we maken alle drie iets klaar en eten het samen op ..
  Want dat is het … samen zijn en zeker nu in de tijd gaat voor alles eigenlijk .. al zou ik een boterham pindakaas krijgen het maakt me niet uit
  Qua eten verspillen we zo min mogelijk en ik haal ook vaak een to good to go box ..
  Goed voor de portemonai en tegen voedselverspilling

  Geliked door 1 persoon

 2. Ferrara zegt:

  Je herinneringen komen me bekend voor. ‘Voetstapjes in de sneeuw’ en ja de sinaasappel. Net als de grote kerstboom voor in de kerk. Garnalencocktail was bij ons soep en er hebben vast stoofpeertjes op tafel gestaan. In mijn dorp gingen leden van de plaatselijke harmonie op kerstavond rond en speelden kerstliedjes. Volgens mij lag er ook altijd sneeuw, maar dat zal mijn brein er in de loop der jaren bij bedacht hebben.
  Soms denk ik wel eens dat het toen knusser was.
  Cadeautjes doen we niet aan.
  Heb het goed!

  Geliked door 1 persoon

 3. Karel zegt:

  ik heb niets met kerst
  pa en ma zorgden vroeger wel voor een boom , en toen nog met echte kaarsen in zo’n knijpertje welke je aan een tak kon doen , denk dat zoiets niet eens meer mag
  toen waren er ook enkel kadootjes van de Sint en Zwarte Piet , die vreemde snurker overgewaaid uit de usofa was er toen niet en nu nog niet hihi
  wens je fijne dagen

  Geliked door 1 persoon

 4. gewoonanneke zegt:

  Ik geef wel cadeautjes mij Kerstmis. Sinterklaas vieren we ook maar dan alleen met surprises. Vind het gewoon leuk om wat te geven. Ja voor mij is Kerstmis samen zijn, gezelligheid, kerstboom, veel lichtjes. maar voor de mensen die komen die het maken. Dit jaar wat minder maar ook prima.

  Geliked door 1 persoon

 5. Rebbeltje zegt:

  Wij houden het ook bij Sinterklaas…maar een nieuwe outfit voor de kerst was wel nodig…
  15 kg kwijt dus dat scheelt 3 maten…
  Kerstboom, samen zijn en samen eten is voor mij de kerst.
  Dit jaar wel even anders maar ook gezellig met maar 2 man en een stuk rustiger haha
  Wij kregen na de mis een krentenbol… ūüôā
  Fijne dagen

  Geliked door 1 persoon

 6. rietepietz zegt:

  Altijd wel √©√©n cadeautje tijdens de kerst , meestal iets “blijvends”dan de Sint cadeautjes. Maar zodra ik na moet gaan denken omdat iemand “alles al heeft” wordt het meestal geld om iets leuks te doen. De meeste spullen die hier de deur uit gaan zijn dan ook √≥p, dus niet goed genoeg meer voor de kringloop, maar je spullen opmaken is ook vorm van zuinig zijn.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s