Goeie Karstdaogen en Gelukkeg Neijaor

Ik woon al bijna 40 jaar in Drenthe. Dit jaar ontving ik mijn eerste kerstkaart met een Dreentse wens. Het Drèents kent vele variaties en op Wikipedia vind ik verschillende schrijfwijzen van Karstdagen (kaarstdaogen) en gelukkeg.

Een andere wens: Wij wèensen joe een gloepends mooi 20 21. Ik houd van het woord gloepends. Dat is dus mijn favoriet.

Ik heb wel iets met het Drents. Je kunt dingen er zo heel mooi in zeggen. Daniel Lohues heeft me het Drents leren waarderen.

En jij? Heb jij iets met dialect?

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in Nieuwjaar. Bookmark de permalink .

20 reacties op Goeie Karstdaogen en Gelukkeg Neijaor

 1. Ria B zegt:

  Ik heb alles met Dialect … het zijn oude streektalen en elke dialect heeft heel veel varianten .
  Mn Opa en Oma waren Drents met een tikje Gronings , mn moeder , ooms en tantes zijn bijna allemaal in Drente geboren .. en voor een deel opgegroeid in Almelo… en wat werd er geknauwd als ze onder elkaar waren ..
  Als wij vroeger naar Almelo gingen op familiebezoek moest ik er altijd aan wennen ..
  En toch is het een onderdeel van mn leven ..
  Het groninger dialect daar herken ik dan ook weer veel in ..
  Het Fries is een taal op zich .. ik kijk wel uit dat ik dat een dialect noem whahaha
  Toen ik dat een dialect noemde kreeg ik een priemende blik van onze huisbaas in Moddergat .
  Fries is een TAAL en GEEN dialect !! Het kwam uit de grond van zijn Limburgse hart ..
  Het Limburgs en Brabants … mooi !!

  Geliked door 1 persoon

 2. Matroos Beek zegt:

  Ik hou van alle talen en ook van dialecten.
  Wat een plaatje!

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb er niets tegen, maar ik heb er ook niets mee. Wij werden vroeger door mijn ouders altijd gemaand om ABN te spreken en ik heb ook diverse keren ervaren, dat collega’s, die dialect spraken, daar hinder van ondervonden in hun carriere ontwikkeling, zeker in combinatie met een onverschillige kledingsstijl. Dit kun je sterk afkeuren, wat toen natuurlijk ook gebeurde, maar zo ging het wel al werd dat natuurlijk nooit als reden opgevoerd bij het niet in aanmerking komen van die promotie.

  Geliked door 1 persoon

  • staartje zegt:

   Ik denk dat het met veel meer te maken heeft. Ik had het er laatst over met medewerkers van het Huus van de Taol. Zij zien het Dreents als een verrijking. Ik denk dat het ook zo werkt als je taalgevoel hebt. Als je dat niet hebt, kan het je belemmeren. Ik had studenten op het MBO die enkel Drents spraken en begrepen ( en docenten ook!). Het Nederlands was voor hen gewoon een tweede taal. Het ging mis als ze bij een bedrijf gingen werken waar Nederlands de omgangstaal was. Omgekeerd klaagden tweedetaalleerders dat ze op hun werk niets met Nederlands konden, omdat er enkel Drents werd gesproken. Het is een EnEn-verhaal. Ik houd van het Drents omdat je er dingen in kan zeggen die je zo niet in het NL kunt zeggen. Ik weet dat Daniel Lohues zijn teksten in het Drents schrijft en dan ‘vertaalt’ in het NL.

   Like

 4. Bertie zegt:

  Er zijn er erg veel, elk dorp heeft zijn eigen woorden en uitspraken.
  Van geboorte Zaans (geen mooi dialect), wonende in Oost-Brabant (klinkt al veel beter), families in Friesland, Drenthe, Groningen, Zeeuws-Vlaanderen en België, kan ik er niet mee weglopen. Als daarnaast ook het Nederlands beheerst werd zou al veel schelen.
  Daar schort het wel eens aan.

  Geliked door 1 persoon

 5. Karel zegt:

  ik mag alle dialecten graag horen , en deed op mijn wandelingen juist dat , zoals je op het Pieterpad van Pieterburen – Pieterberg , het landschap ziet veranderen zo was dat ook met de taal onderweg , heel mooi
  m’n mem was een Friezin m’n vader kwam van Breukelen , ik van Amsterdam , en dat is dan gelijk ook mijn taal 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Melody zegt:

  dat is in het Gronings niet anders…. en ja gloepens is ook een woord in het gronings dus dat het favoriet is snap ik helemaal ;-0

  Geliked door 1 persoon

 7. Rebbeltje zegt:

  Dialect is leuk om soms woorden van te gebruiken, maar spreek ABN
  Probeer ik althans haha
  Brabants – Subiet betekent dat iets acuut, of direct gedaan moet worden
  En dat is nu voor mij strijken haha
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 8. ollieherman zegt:

  Als geboren Tukker ben ik opgegroeid met dialect, maar op de ULO in Leiden vonden ze het maar vreemd. Dan schakel je vanzelf over op het ABN. Maar ik schakel nog moeiteloos over naar het dialect als ik weer eens in Twente ben.

  Geliked door 2 people

 9. omabaard zegt:

  Ik ken geen enkel dialect en vind dit doodjammer. Ouders kwamen uit verschillende provincies, en om elkaar te begrijpen :-), besloten ze AN te spreken. Het heeft voordelen, maar ik mis dat taaltje vaak, soms al gewoon om er écht bij te horen. Vooral vroeger had ik daar soms last van, nu veel minder.

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik ben Friestalig opgevoed, en heb zo al jong ontdekt dat het Fries zijn eigen dialecten heeft. Ik heb dan ook niks op dialecten tegen, integendeel. Elk dialect heeft zo zijn eigen waarde.

  Geliked door 1 persoon

 11. hanscke zegt:

  Better let dan net
  Noflike Kristdagen en folle Lok en Seine in het neie jier

  Geliked door 1 persoon

 12. rietepietz zegt:

  Soms heeft een dialect wel iets maar meestal vind ik het lelijk. In Den Haag , waar ik geboren en getogen ben kent men zelfs wel drie “soort van” dialecten. Het lelijke plat Haags, het bekakte Haags dat in de betere kringen gesproken werd ( of misschien nog wel) en het Schevenings dat ook voor de andere Hagenaars nauwelijks verstaanbaar is.

  Geliked door 1 persoon

 13. gewoonanneke zegt:

  Mijn vader was een Fries maar dat is een taal> Vond het wel mooi als hij als er familie was in het Fries sprak. Ik verstond het wel aardig maar sprak het dus niet. Ik ben opgegroeid in een dorp waar beide ouders dus niet vandaan kwamen. Vandaar dat wij thuis toch geen dialect spraken al zal ik op school best wel hier en daar een streekwoord opgepikt hebben.

  Geliked door 1 persoon

 14. Absoluut, ik spreek het niet echt zelf maar ik ik vind Gents, Antwerps en West-Vlaams heel fijn!!

  Geliked door 1 persoon

 15. Mrs. T. zegt:

  Een beetje. Brabants hier. Al kan mijn dialect heel anders zijn dan dat van 5 kilometer verderop. Ben blij dat ik ook gewoon (redelijk) goed ABN praat.

  Geliked door 1 persoon

 16. Neeltje zegt:

  Wat een leuke kaart!

  Geliked door 1 persoon

 17. saturnein zegt:

  Ik woon in Gent, en vind het Gents een héérlijk dialect, maar jammer genoeg spreek ik het zelf niet. Mijn oudste zus kende nog het dialect van de geboortestreek van mijn ouders, maar ook dat kreeg ik niet mee.

  Geliked door 1 persoon

 18. Ferrara zegt:

  Mijn roots liggen in Twente/Salland beetje een grensgeval, maar ik spreek het dialect met familie in die streken nog met enige regelmaat. Ook het Drents en Gronings is mij niet vreemd. En ach na bijna 33 jaar in Noord-Holland heb ik daar inmiddels ook een tik van mee. Ik vertel graag het verhaal dat ik een stel verdwaalde Sallanders in Alkmaar in hun eigen taaltje de weg wees. Ze vonden dat blijkbaar heel gewoon want ze gaven geen krimp. Volgens meneer F. dachten de Sallanders waarschijnlijk dat ze ABN spraken. Nou verre van dat. Ik vind wel dat we de streektalen in ere moeten houden. Lohues is daar een goed voorbeeld in. Maar er zijn er meer.
  En voor 2021 ‘geluk in ’n tuk’

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s