Cultuurweek

Deze week was voor mij de museumweek. Mijn cultuurhonger is weer even gestild. Maandag bezocht ik sinds oktober 2020 weer het Drents museum en zaterdag museum de Fundatie in Zwolle. De week ervoor was ik al naar de Keukenhof geweest. Een topper!

Dat betekende wel drie toegangstesten. Ik heb mijn vraagtekens bij Testen voor toegang. Ik vraag me af of dat geld niet beter besteed kon worden, bijvoorbeeld aan de dierentuinen en de zorg(bonus). Fijn is die test ook niet. Meestal ben ik principieel, maar in dit geval koos ik voor mezelf. De pilot was er, ik had er geen invloed op dus ik gebruikte het.

De Fundatie is altijd vernieuwend met eigentijdse tentoonstellingen. Dit keer toonde het het indrukwekkende werk van John Heartfield. Dit werk hakt erin. Hoewel het werk van Heartfield al ouder is, hij overleed in 1968, is het werk nog altijd actueel. Heartfield is scherp en stelt het politieke klimaat aan de kaak. Heartfield behoort tot de stroming dada, ontdekte de fotomontage en was politiek kunstenaar. John is trouwens een Duitser. Hij verengelste zijn naam Helmut Herzfelde. Zijn werk komt scherp en indringend binnen. Ik heb er dan ook geen foto’s van gemaakt.

In de andere tentoonstellingen werd er kritisch naar de wereld gekeken op de activistische wijze van Heartfield. Zo waren er posters van studenten voor politieke partijen. Zij moesten een poster voor de politieke partijen maken, ook als zij de politieke ideeën niet deelden, moest de poster pro zijn. Ik had het gevoel dat dat bij de poster van FVD niet was gelukt.

De geborduurde (!) kussentjes van Jip van den Toorn tonen ons ongemak met mannelijk naakt.

Er draaide ook het spotje van de SP met de aanklacht tegen de bezuiniging op zorg thuis. Zo kleedt Minke zich uit voor heel Nederland, want zo voelt dat met elke dag een andere hulp. Een indrukwekkend spotje. Ik schrok dat het van 2008 was. Ik heb niet het gevoel dat er veel veranderd is in die 14 jaar.

Tentoonstelling John Heartfield te zien in Tv-programma Nu te zien afl. 15 van 8 mei.

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Musea. Bookmark de permalink .

5 reacties op Cultuurweek

 1. Rebbeltje zegt:

  Ha jij hebt goeie ideetjes…ja dat geld kan beter op een andere manier benut worden…
  Vind zelfs je doelen goed 😉
  Maar jij hebt je uitjes weer gehad…fijn dat het kan hè.
  Groetjes

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  eens een keer voor jezelf kiezen mag best hoor Liesbeth
  je hebt er van genoten ook , dus het was niet voor niets
  ja geld besteden aan de zorg en dierentuinen zie ik ook beter zitten

  Geliked door 1 persoon

 3. ollieherman zegt:

  Ik geef je gelijk dat je het hebt gedaan. Ikzelf ga het niet doen, toch wel een beetje vanuit het principe dat ik vind dat uiteindelijk alles weer gewoon open moet. Ik geloof niet in een testsamenleving. Dat gaat volgens mij niet werken.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ferrara zegt:

  Hopelijk kunnen we over niet al te lange tijd weer gewoon naar binnen. Desnoods met minder personen en een tijdslot. Je kunt er weer even tegen, toch?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s