De verdwenen dierentuin

“Mam, we liepen door een ondergrondse gang met de dierenverzorgers naar de dierenverblijven. Van de maki’s?” Zoon1 weet te vertellen dat je een slang om je nek mocht hangen onder toezicht. “Mam, hij vroeg het ook aan jou. Jij stond helemaal achteraan, bijna buiten. Volgens mij vond je het doodeng.” Dat herinner ik me nog en mijn angst ook. Ik ben doodsbang voor slangen. Voor mijn kinderen wilde ik wel mee en mijn angst verbergen. Dat is dus niet gelukt! Natuurlijk hadden wij een abonnement op het Noorder Dierenpark. We bezochten het park regelmatig tussen 1985 en 2000. Als abonnementhouder kon je ook voor een klein bedrag deelnemen aan extra activiteiten zoals een avondronde met de dierverzorgers. Zoon2 heeft jaren later nog eens voor de haaien overnacht op een matje.

Met een plof viel vrijdag dit boek op mijn deurmat. Het is uitgegeven in 2013 en niet meer nieuw te koop. Het is een prachtig vormgegeven boek. Veel foto’s en op de zijkant lopen de zwart-wit strepen van de makistaarten door. Ik was er vanaf juli 2020 naar op zoek. Ik vond het aanvankelijk tweedehands niet of voor een veel te hoge prijs ( 62,00 bijvoorbeeld). Onlangs dacht ik er weer aan en ik had geluk. Er stonden er een paar op Boekwinkeltjes voor een schappelijke prijs.

Het boek heeft mijn belangstelling, natuurlijk omdat ik sinds 2019 vrijwilliger in Wildlands ben, het vervolg van het Noorder Dierenpark, maar de persoonlijke, goede herinneringen aan dit park zijn daar ook debet aan.

Het boek is een bevlogen verhaal van de toenmalige directeur over een bijzonder dierenpark in een unieke periode. Het Noorder Dierenpark was een combinatie van dierenpark en museum en het maakte in de tijd van De Rensens een bijzondere ontwikkeling, groei en bloei door. De dieren kregen veel betere huisvesting en educatie was een van de speerpunten. Er worden veel bijzondere activiteiten beschreven, zoals de tentoonstellingen, de educatiedozen voor het onderwijs en de theatervoorstellingen. Ik zou het zo weer willen meemaken.

Uiteraard waren de inzichten over het houden van dieren in die tijd anders: olifanten stonden aan de ketting, dieren werden uit het wild gevangen en jongen werden met de hand groot gebracht. Om maar een paar dingen te noemen.

Het is ook een tijdsdocument. Ik vind het bijzonder om te lezen dat Jaap en Aleid Rensen in 1970 al twijfelden of ze de dierentuin van Aleids vader wel moesten voortzetten gezien het bestaansrecht van de dierentuinen. Zij deden het wel en gaven het concept dierentuin een totaal vernieuwende invulling. Ik vind het wel bijzonder om te zien dat een unieke dierentuin zo in de verdrukking kan komen. Ik vraag me af of het zo gelopen was als het park in de familie was gebleven, maar het was al jaren geen familiebezit meer. Na hun vertrek dreigde zelfs faillissement en uiteindelijk verdween het park uit het centrum en werd er een totaal nieuw park gebouwd waar ik nu vrijwilliger ben.

Het spoor terug de verdwenen dierentuin. Over het boek van Aleid Rensen over de periode van 1970-1995. Haar broer Jan schreef een boek over de periode van het park tot 1970. Over die periode was ook een tentoonstelling in het huidige Rensenpark. Helaas door corona de tentoonstelling niet kunnen bezoeken. Een interview met Wybren Landman: Noorderdierenpark of Wildlands. Nog wat leuke filmpjes uit het Drents archief: over de dierentuin als familiebedrijf

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in Dierentuinen, Drenthe, Herinneringen, liesbeth waardeert. Bookmark de permalink .

14 reacties op De verdwenen dierentuin

 1. Rob Alberts zegt:

  Mooi blog, interessante onderliggende weblinks.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Ferrara zegt:

  Plop, daar valt een herinneringsluikje open. Mijn eerste schoolreisje, 1e klas lagere school. Zomer 1955. Foto voor de apenrots. Juf. Hofman gewapend met EHBO-trommeltje. Later als volwassene een abonnement genomen. Vanuit Groningen waar ik toen woonde was een dagje Emmen goed te behappen.
  Mijn eerste schreden binnen Wildlands zijn nog niet gezet.

  Geliked door 1 persoon

  • staartje zegt:

   Ha wat leuk! In de podcast van de VPRO is te horen dat iedereen een foto nam voor die rots. 😂.

   Like

  • staartje zegt:

   Je weet van mij hoe ik Wildlands waardeer. Het is de nieuwe dierentuin, waar het belang van de dieren voorop staat. Je moet WL dan ook niet bezoeken met de bril van het Noorder Dierenpark op. Het is een totaal andere dierentuin. De dieren staan voorop. Ze hebben volop de ruimte en veel meer dan in Dierenpark Emmen ( =Noorder Dierenpark) en ook vaak veel meer dan in andere dierentuinen. Dat betekent dat je soms moet zoeken naar de dieren, dat ze zich niet laten zien.

   Geliked door 1 persoon

 3. rietepietz zegt:

  De voorganger van Wildlands kende ik niet, nooit geweest, zoals zoveel dierentuinen in Nederland aan me voorbij gingen. Meestal is de afstand me te groot , óf de liefde voor dierentuinen te klein, dat zou ook kunnen natuurlijk.

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  wat een prachtige plof op de mat
  daar zal je van smullen en ik denk je kleinkinderen ook
  ik wandelde onlangs door het Rensenpark , toen de olifanten parade er was , maar de ondergrondse gangen waren ivm corona niet open

  Geliked door 1 persoon

 5. gewoonanneke zegt:

  Bij ons thuis was in onze jeugd ook het enige uitje in de vakantie naar de dierentuin, Blijdorp dan nog steeds als ik er ben goede herinneringen aan…….

  Geliked door 1 persoon

 6. Ria B zegt:

  Hier lees ik gewoon hoe blij je bent met je boek !!

  Wij zijn 2 keer in Wild Lands geweest en vonden het echt een heel mooi park
  Na het bezoek zijn we toen ook naar het Rensenpark geweest ook dat vond ik nog mooi ondanks dat het geen dierentuin meer was ..

  Geliked door 1 persoon

  • staartje zegt:

   Het is een prachtig park midden in de stad. Er staan veel oude bomen. Emmen wordt mooi door dat park. In het park worden allerlei creatieve zaken georganiseerd. Er is een theatertje, de oude olifantenstallen zijn beschilderd met graffiti, er is een theetuin, een moestuin, de nachtwacht is er nageschilderd en nog wel meer. Het is jammer dat de brug waar de giraffen onderdoor liepen en de grote speeltuin zijn weggehaald, maar het is een prachtig stadspark. Nu is er China Lights Emmen in het park, maar ja iets met corona….

   Like

 7. Hoewel dierentuinen nu in een heel ander licht staan, bewaar ik nog goeie herinneringen aan het Dierenpark zoals het in de jaren 60 en 70 was. Zowel met mijn ouders als met schoolreisjes ben ik er geweest. Ook het vermaarde Verkeerspark hoorde was dan vaste prik.

  Geliked door 1 persoon

 8. MelodyK zegt:

  Dat boek ligt hier ook in de kast… staat niet, dat vind ik zonde..

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s