Door de ogen van Sis van Rossem

…”Wat natuurlijk ieder weldenkend mens bezighield: hoe kan je maagdelijk zwanger raken?…Via het meest linkerraam daalt een klein figuurtje met een kruis, Christus dus, naar beneden. Trek een lijn naar Maria dan zie je dat je precies bij haar oor uitkomt. Een veel voorkomende theorie was dan ook dat de conceptie via het oor had plaatsgevonden.”…(blz. 35. ‘De Annunciatie’).

…”Zo rond een uur of twaalf verschijnt mijn spin. Het is een trilspin en hij woont onder de tafelrand. Hij heeft een verward en rommelig soort web gemaakt.”… (blz.104. ‘Prettige dieren’).

Ik had online weleens een column van Sis van Rossem gelezen. Dat smaakte naar meer en ik leende haar gebundelde columns in de bieb. Het boekje bevat meer dan 30 columns in de categorieën Dagelijks leven en Kunst.

In de colums over kunst laat Sis haar grote uitgebreide kennis zien. Ze analyseert, duidt en wijst op kleine details. Details waar ik aan voorbij liep. Ze heeft mij leren kijken. Ze bespreekt o.a. een altaarstuk van Campin, het museum van Sorolla in Madrid en ‘Het dokterbezoek’ van Jan Steen. Ik vind deze columns juweeltjes en haar uitleg nog beter uitkomen dan op tv.

Haar columns over het Dagelijks leven zijn wat anders van lading. Ze analyseert genadeloos de veranderde tijden en haar ergernissen. Er is ruimte voor terugkijken, emotie en weemoed. In Het boerkaverbod is ze het gezeur over hoofddoeken zat en slaat ze de spijker op de kop. … “Wat we met zijn allen vergeten zijn, is dat de vrouwen in de jaren vijftig…ook hoofddoeken droegen.”. …Nederlanders tolerant? Vergeet het maar!”. Haar colums Weemoed en Prettige dieren springen er voor mij uit. ( over de phloxen en rozen in de tuin van haar opa en oma en over haar huis- en tuindieren: spinnen, padden, egels, libellen en vleermuizen)

Fan was / ben ik van het programma van de Van Rossems. Als ik naar een stad ging, keek ik meestal even of zij daar ook geweest waren en nog tips hadden. Ze maakten o.a. een mooie aflevering over Schiedam. De stad die ik ook zo waardeer. En over Assen waar ik dichtbij woon.

Met name Sis van Rossems intrigeerde me. Recht voor zijn raap, eerlijk en alles overgoten met een flinke dosis ironie en humor. Ik had het gevoel dat ze in het echt ook zo kon zijn, dacht ik. Ze verbaasde me ook. Mopperen op tv, ruzie met haar broers, verontwaardigd weglopen bij een opname. Ik zou het niet doen. Ik realiseerde me ook dat het tv was. Tv met veel knip- en plakwerk. Haar overlijden raakte me. Raakte me eigenlijk meer dan het overlijden van een ‘onbekend’ iemand me zou moeten raken. Ik zal haar missen.

Een lezenswaardig boekje. Om te lezen en herlezen. *****/*****

Laatste hoofdstuk; Van Rossems in Heerlen; Recensie kunstvensters; Zesde seizoen Hier zijn de Van Rossems

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in columns. Bookmark de permalink .

10 reacties op Door de ogen van Sis van Rossem

 1. Karel zegt:

  veel lees plezier

  Geliked door 1 persoon

 2. Koen zegt:

  Ik heb nooit iets van haar gelezen. En ook maar enkele afleveringen van de ‘Van Rossems’ gezien. Ik weet dat zij Docent Drama is geweest en studeerde aan dezelfde school (in Utrecht) als mijn eerste vrouw.

  Geliked door 1 persoon

 3. Rob Alberts zegt:

  Dank voor deze boekentip.

  Zonnige groet,

  Geliked door 1 persoon

 4. Rebbeltje zegt:

  Alleen van de naam gruwel ik al 😉

  Like

 5. Anuscka zegt:

  Toen we nog een televisie hadden, keken we wel eens naar de Van Rossems. Heerlijk. Ik heb nog nooit iets van haar gelezen, je maakt me nieuwsgierig nu

  Geliked door 1 persoon

 6. rietepietz zegt:

  Een enkele wel eens een stukje gezien van “de van Rossems”, het kon me blijkbaar niet genoeg boeien om er bewust naar op zoek te gaan. Gelezen heb ik nooit iets van haar hand. Dus kan er eigenlijk niet over oordelen en zal haar dus ook niet missen. Maar ze zal zeker gemist worden door haar broers en anderen.

  Geliked door 1 persoon

 7. Mrs. T. zegt:

  Ik heb haar nooit gelezen en het programma ook niet gezien. Luister wel met regelmaat naar de podcast van broer Maarten. En die is meestal heel goed.
  Dat je van slag bent van het overlijden van een onbekende vind ik helemaal niet zo raar. Heb het zelf ook wel ‘ns.

  Geliked door 1 persoon

 8. Stien den Braber zegt:

  Ja, wat een lekker dwars mens was dat! Dank voor de tip, ik had niet over dit boek gehoord.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s