De man in de spiegel – Sam Drukker

Onverwachte bezoeken zijn vaak het leukst. Ik had nog wat tijd over en wilde nog graag De man in de spiegel van Sam Drukker zien. Lang geleden gaf hij een workshop aan nt2-studenten op mijn school. Dat gaf prachtige resultaten.

Sam heeft nu een tentoonstelling in het Drents Museum. Niet meer zo lang. Dus zondag toen het museum tot 18.00 uur open was en ik er min of meer langs kwam, was dat een mooie gelegenheid.

Drukker maakt de zelfportretten om te oefenen, te proberen en te reflecteren. “ Als ik mezelf schilder, durf ik meer te experimenteren…”

De zelfportretten van Drukker zijn helemaal niet perfect. Hij laat zichzelf kwetsbaar zien. Ik vind dat een geruststellende relativering in deze selfie-maatschappij met verheerlijking van het zelfbeeld. ( zie ook blauwe uitlegscherm). Drukker zocht ook voor de tentoonstelling Unlimited 50 zelfportretten uit de collectie van het Drents Museum uit. De leukste vond ik die van zijn broer Flip. Flip maakte – van gevonden materialen en voorwerpen die al een leven en geschiedenis achter de rug hebben- een collage. Als het licht goed valt, zie je het profiel van Flip. De collage is gemaakt van onder andere een borstel, ijzerdraad en een haakje. Kijk daar houd ik van!

Ik had tijd genoeg en nam ook nog een kijkje bij de tentoonstelling over de Ararat. Hoe vaker ik de tentoonstelling bekijk, he meer ik zie. Het blijft bijzonder hoe oud de geschiedenis van Armenië is. Hoe bekwaam ze waren. Er hangen kettingen die ik zo zou willen dragen. Maar het mooiste stuk is te zien voor de tentoonstellingsruimte. Daar staat de bronzen ark (2000) van Harro Nikkels. Hoe langer je kijkt hoe meer dieren je ziet.

Ik heb deze week maar liefst vijf keer een museum bezocht. Mijn museumkaart heb ik er al uit. 😇 Dat doe ik vrijwel nooit. Meestal twee keer per maand. Ik zag dat ik dit jaar in maart, april en mei weinig musea had gezien. Deze week:

*Maritiem Museum:Een 8 (Plons en buitenmuseum met de kleinzoons). *Museum Arnhem : Een 8. Voor uitzicht op de Rijn en beeldentuin. Een 3 voor de tentoonstelling. ( te rommelig, te somber, te belerend ) *Openluchtmuseum: Een 8. Indrukwekkende tentoonstelling over Anton de Kom. Mooi park. Ga nog eens terug om de tuinen te bekijken. *Fries Museum Een 7. A la campagne. Erg leuke rondleiding. *Drents Museum. Een 8,5. Zelfportretten Sam Drukker

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Musea. Bookmark de permalink .

7 reacties op De man in de spiegel – Sam Drukker

 1. Karel zegt:

  mooi kunstwerk van gevonden materialen
  en de ark met al die dieren mag er ook zijn
  ja het openlucht museum staat ook weer op m’n lijstje

  Geliked door 1 persoon

 2. rietepietz zegt:

  Grappig, in die schaduw zie je inderdaad een gezicht, of het portret lijkt kan ik niet beoordelen maar sowieso leuk uitgedacht. Het ligt allemaal een beetje uit de route waar jij geweest bent maar ik was in dit jaar in ieder geval vaker in een museum dan ooit, was niet zo moeilijk want kwam er maar heel weinig. Maar dit jaar wel de museumjaarkaart eruit gehaald. Heb nog genoeg in te halen al hebben kunstmusea niet altijd mijn voorkeur.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ferrara zegt:

  Sam Drukker zagen wij ook. Ik was er heilig van overtuigd dat ik de collage van Flip ook had gefotografeerd, maar vind hem nergens terug. Ararat was in opbouw.
  Die dag eindigde met een flinke schadepost, de accu van meneer F. zijn E-bike werd voor het museum gejat terwijl wij een eindje verderop heerlijk zaten te eten. Gelukkig dekte de verzekering de schade.

  Geliked door 1 persoon

 4. Herman zegt:

  Wat een mooie sprekende portretten van Drukker. Jammer dat Assen niet naast de deur is.

  Geliked door 1 persoon

  • staartje zegt:

   Inderdaad heel sprekend. Ik vond het echt een heel bijzondere, boeiende tentoonstelling. Assen is voor mij dichtbij. Ik ga dan ook veel vaker. Ik vind het leuk om een tentoonstelling een paar keer te zien. Met mijn treinkaart met gratis reizen in het weekend kan ik gelukkig ook makkelijk naar musea elders

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s