Tuinvrijwilligers zijn leuke mensen

De tuinen van Mien Ruys zijn inspirerend. In het begin dacht ik :” wat is dit ingewikkeld, wat is hier over nagedacht.” Ik plant gewoon wat op gevoel. In de moerastuin met een gerecycled vlondermateriaal is elke vlonder bijvoorbeeld een kwartslag gedraaid. Het heeft effect, het klopt. Er is een ontwikkeling in tuingebruik te zien. Mooi en simpel. Voor Ruys ging het om strakke vormen met weelderige natuur. Er is een goede audiotour bij elke tuin.

Vroeger zag ik onkruid veel minder. Nu zag ik dat her en der wieden wel nodig was. Dat is een nadeel van een tuinvrijwilliger. Je ziet overal onkruid. Tegenwoordig pluk ik zelfs af en toe onkruid weg in de ns-tuin bij het station. De tuinen van Ruys lagen er trouwens mooi bij. Tuinvrijwilligers waren aan het wieden. Ik raakte in gesprek. Ze deed de mooie uitspraak: “Tuinvrijwilligers zijn altijd leuke, gezellige mensen.” Dat beaam ik natuurlijk. 😉

Je doorloopt de tuinen van oud naar nieuw. Leuk om te zien dat de basis hetzelfde is en de accenten veranderen. Mien Ruys speelde in op vernieuwingen. Zo zijn er de confectieborders ( borders met vaste planten die je in de kwekerij met handleiding kon kopen. Een voorloper van de borderpakketten nu, denk ik), de stadstuin, de verdiepte tuin met bielzen.Ik vind de lage haagjes wel een idee.

Heel bijzonder vond ik ook een bostuin uit haar begintijd. Een ronde open plek in het bos beplant met klaverzuring. ☘️ Het is een heerlijk rustig plekje. Ik at er wat op een bankje.

De schuine lijnen en de paden met gras ertussen in de stadstuin triggeren me wel. Zal ik…Toen ik er zo’n 20 jaar geleden was, werd ik geïnspireerd door de gele tuin. Die heb ik nog steeds niet. 😇 Werk aan de winkel dus.

Mooie, leuke tuinen dus. ****/*****. Er zijn ook leuke speurtochten voor kinderen. Ik zag veel kinderen actief bezig. Ik genoot van lekkere koffie met taart en omdat het vakantie was mocht ik ook wat plantjes kopen. Ik ging naar huis met Inula helenium, scabiosa en helleborus argutifolius. ( alant, duifkruid en kerstroos/ nieskruid). Die laatste stond al een tijdje op mijn wil-ik-hebbenlijst.

Achtergrond: Podcast blij met je tuin; NRC; Docu you tube

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in Tuin. Bookmark de permalink .

7 reacties op Tuinvrijwilligers zijn leuke mensen

 1. Karel zegt:

  prachtige tuinen , van mij mogen al die tuinen uit 1960 in de openbare ruimten worden aangelegd , met mooie zitjes voor vermoeide wandelaars
  en het ruimt gelijk weer vele tegels en klinkers op
  en word een ieder zo leuk als tuinvrijwilligers

  Geliked door 1 persoon

 2. Neeltje zegt:

  Geef mij maar een bankje! Mag dat ook?

  Geliked door 1 persoon

 3. Stien den Braber zegt:

  Leuk dat je hier was. Ik ben er nog nooit geweest. Hij staat wel op mijn lijstje. Maar ja, het is wat ver weg met ov. En er zijn altijd nog zoveel andere dingen te doen. Tuinvrijwilliger zijn lijkt me heerlijk.
  Mooie aanwinsten.

  Geliked door 1 persoon

  • staartje zegt:

   Mocht je een keer gaan, geef maar een seintje. Ik kan je oppikken bij station Hoogeveen ( kun je daar ook nog heel lekkere bonbons aanschaffen. 🍫 bij het enige stations bonbonfabriekje.

   Like

 4. Lang geleden dat ik daar was, maar het was zeker de moeite waard weet ik nog.

  Geliked door 1 persoon

 5. Herman zegt:

  Als we daar weer eens in de buurt zijn, gaan we zeker langs. Lijkt me heel mooi om al die kleuren en vormen eens te zien.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ferrara zegt:

  Mien Ruys nog altijd een begrip in Nederland.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s