Stadscocon, daar praat je later over

Woensdag stapte ik wat eerder in de trein en wat later stapte ik de groene Stadscocon binnen. Een grote groene opblaasbare installatie van Florentijn Hofman in de Sint Jan in Schiedam die je van binnen en van buiten kunt bekijken. Als je een tijdsslot hebt en je schoenen hebt uitgetrokken, loop je via een sluis naar binnen. Het was groen, groots en bijzonder.

De volgende dag ging ik met K1 en K2. Zij beleefden het op hun wijze. Ze vonden het geweldig. Ze gleden, holden en lagen op de schuine kant. Ze wilden er veel langer blijven, wilden nog wel eens terug en hadden het er de volgende dag nog over.

Het was ook een heel gezellig uitje met een ritje met de tram, een wandelingetje naar de binnenstad en wat eten en drinken in het parkje bij de kerk. Op het bankje zagen ze de gebrandschilderde ramen van het koor die ze binnen hadden gezien. ‘Oh, dat ziet er zo uit aan de buitenkant.Saai’.

De leus van het reclamespotje is: ‘Dit vertel je later je kleinkinderen’. Ik denk dat het bij ons andersom is. De kleinkinderen praten er later over.

In de cocon kom je in een andere bubbel. Je bent in de kerk, maar de kerk is onzichtbaar. Je kunt er rustig wandelen, zitten, liggen, naar de orgelmuziek luisteren en wegdromen. Het is anders dan anders. Beschrijven schiet tekort. Je moet het gewoon zelf voelen.

De installatie is opgebouwd in de oudste kerk van Schiedam, de Sint Jan, in gebruik genomen in 1425. In de dertiende eeuw stond er al een klein kerkje op dezelfde plek. Vanaf het begin was de kerk een gebouw voor alle Schiedammers. Dat is het ook nu. Het gebouw wordt beheerd door een stichting. De protestantse kerk is huurder en houdt er op zondag kerkdiensten. Er vindt verder een scala aan evenementen plaats zoals concerten, modeshows en diners. Ik ben er eens geweest toen er een Pasar Malam in de kerk werd gehouden, herinnerde ik me. En nu dus een cocon tussen de pilaren van de kerk. ‘De cocon is een cadeautje aan de Schiedammers en iedereen buiten de stad.’ Ik vind het warm en vooruitstrevend dat een kerk zo veelzijdig gebruikt wordt. Ook typisch eigenzinnig Schiedam dat dat daar gebeurt.

Over de Stadscocon; Filmpje stadscocon; Architectenweb ; Trouw

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, liesbeth waardeert, Musea. Bookmark de permalink .

19 reacties op Stadscocon, daar praat je later over

 1. Dat is bijzonder hoor, je hebt er fraaie foto’s gemaakt.

  Geliked door 1 persoon

  • staartje zegt:

   Wat een compliment en dat van een goede fotograaf. Ik ben een slechte fotograaf, meer een vastlegger, wil de sfeer weergeven. Mis het geduld om de tijd te nemen en goed te fotograferen. Doe het ook gewoon met mijn iPhone. Zelf vond ik de sfeer goed overkomen, juist door veel groenen in de galerij te zetten.Maar dat zijn de credits van Hofman. Dat groen doet iets. Ik had er eerst nog foto’s bij van de kerk. Die heb ik weggehaald. Dat nam de sfeer weg. Maar dank je wel.

   Like

 2. Bertie zegt:

  Een aparte ervaring maar je moet geen last hebben van claustrofobie, lijkt me.🤔

  Geliked door 1 persoon

  • staartje zegt:

   Nee, dat denk ik ook. Hoewel het behoorlijk groot is en je er zo uit kan. Lijkt me sowieso lastig als je een fobie hebt. Ik sprak laatst iemand die angst had voor grote vlaktes water, voor de zee. Dat lijkt me verschrikkelijk. Ik ben dol op de zee.

   Geliked door 1 persoon

   • Bertie zegt:

    Soms bekruipt het me maar zolang de uitgang te zien en te bereiken is is het te hanteren.
    Voor grote vlaktes kan ik me een angst voorstellen maar de zee? Nee..
    Misschien als ik midden op de oceaan zit in een roeibootje. ☻

    Geliked door 1 persoon

 3. Rob Alberts zegt:

  Leuk!

  Vrolijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 4. Karel zegt:

  mooi in beeld gebracht die groene cocon
  dat is een aparte ervaring , en voor een ieder anders , zoals jij het vond en hoe de kinderen het vonden is al anders
  zo ook het glas in lood , hebben ze gelijk in , dat is van binnen veel mooier
  ja daar zullen ze het nog lang over hebben , en wie weet komen ze er nog wel een keer

  fijn weekend groet

  Geliked door 1 persoon

 5. Lijkt me een bijzondere ervaring om daar in te zitten, het is alsof je een andere wereld in stapt. Voor kinderen zal het helemaal een fantastische ervaring zijn.

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Dat vonden ze vast een heel leuk uitstapje 🙂

  Geliked door 1 persoon

 7. Neeltje zegt:

  Bijzonder, was je even de rups vóór je de vlinder werd.

  Geliked door 1 persoon

 8. rietepietz zegt:

  Zeker goed dat een mooi kerkgebouw zo multifunctioneel gebruikt wordt. Leuk “soeelgoed”boor kinderen bluikt ook uit jouw verhaal. Verder heb ik er niet veel voorstelling bij, maar zoals je al zegt, dit moet je beleven.

  Geliked door 1 persoon

 9. rietepietz zegt:

  Ik ga lekker, “speelgoed voor kinderen blijkt” is zo leesbaar zónder puzzelen..

  Geliked door 1 persoon

 10. Mrs. T. zegt:

  Wauw, dit is gaaf! Ik zie dat het nog tot half september is, dus wie weet!

  Geliked door 1 persoon

 11. ollieherman zegt:

  Heel bijzonder, misschien een bezoekje waard de komende tijd hoewel er al veel tentoonstellingen op het programma staan. Maar Schiedam is goed te doen vanuit Leiden, dus wie weet.
  Mooie foto’s, geven het gevoel goed weer.

  Geliked door 1 persoon

 12. hermanstel65 zegt:

  Ik woon er zo dicht bij en had er nog nooit van gehoord. Dat ga ik komende week bezoeken. Dank voor de tip.

  Geliked door 1 persoon

 13. hanscke zegt:

  Lijkt me best een bezoekje waard, alleen, het is zo ver weg. Schiedam, daar denk je niet zo snel aan om daar eens heen te gaan om er te kijken. Ik denk dat ik maar eens een lijst aan ga leggen met plaatsen waar ik nog wel eens heen zou willen. Komt deze ook op te staan.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s