Vermeer en meer

Toen ik een kaartje boekte voor de lezing over Vermeer door Margaret Breukink, besloot ik ook maar een kaartje te boeken voor het ‘circus’ Vermeer in het Rijks. Ik had geluk, op 1 april was er nog een kaartje.

Ik ga graag naar de lezingen en cursussen van Margaret. Ze gaat diep op de stof in en laat inspirerende dingen zien. Zo vertelde ze dat Vermeer spijkertjes in het doek sloeg om met lijntjes met kalk daaraan de lichtinval te bepalen.

Het was in het Rijks zo druk als verwacht en de schilderijen zo mooi als verwacht. Ondanks de hoeveelheid mensen kon ik meestal aan de zijkant wel iets van het schilderij zien. Het gezicht op Delft vind ik toch wel het mooiste werk van Vermeer. Bij de schilderijen van Vermeer uit het buitenland heb ik wat langer gekeken. Die komen immers niet meer terug. De kantwerkster van Vermeer ( Parijs) trof me door de intensiteit van het tafereel.

Ik heb nog gespeurd naar de spijkergaatjes, waarover Margaret vertelde, maar daarvoor was het te druk. Hier kun je achter je pc de tentoonstelling volgen.

De echte topper van mijn dagje Amsterdam vond ik de oogstrelende lampen van Studio Drift. Ze hingen in de Drucker-uitbouw

Advertentie

Over staartje

vrouw- positief ingesteld- op zoek naar humor- geloof in oplossingen: in JA EN en niet in JA MAAR , met pensioen, fan van lezen, sauna, studeren, luieren,de zon, lekker eten, samen dingen doen, cultuur en natuur, musea- drie leuke kinderen en twee geweldige kleinzonen(2013 en 2015)
Dit bericht werd geplaatst in Musea. Bookmark de permalink .

20 reacties op Vermeer en meer

 1. MelodyK zegt:

  al met al heb je genoten dus, mooi.
  En ja die lamp is schitterend.

  Geliked door 1 persoon

 2. Karel zegt:

  je hebt heerlijk genoten van alles wat je wilde zien
  ik heb nog een puzzel liggen van Het gezicht op Delft van Vermeer , een hele lastige
  mooi lampen zeer zeker , maar mij viel gelijk bovenaan de blauwe tram op , rijd die daar ?

  Geliked door 1 persoon

 3. rietepietz zegt:

  Het is jammer dat het er altijd zo druk is dat je slechts van de zijkant een blik kunt werpen op waar je voor komt. Gelukkig is het gebouw zélf heel mooi en kun je daar dan altijd nog naar kijken. Je had alles bij elkaar dus een fijne dag en daar gaat het toch om.

  Geliked door 1 persoon

  • staartje zegt:

   Bij dit soort tentoonstellingen weet ik dat het druk is en daar stel ik me op in. Het is natuurlijk bijzonder dat er zoveel schilderijen van Vermeer bij elkaar te zien zijn. En daar geniet ik dan van. Het echte beleven is het niet. Dat doe ik wel bij kleinere tentoonstellingen. Een mooie bijvangst is dat er zoveel informatie gedeeld is overVermeer. Daar heb ik van genoten.
   Als ik langer gewacht had, hadik wel meer kunnen zien, maar daar heb ik dan het geduld niet voor.
   Het schilderij ‘Dame in het blauw’ ga ik nog weleens op een rustig moment in het Rijks bekijken.
   Ik wilde nog het museum in o.a. naar de poppenhuizen, maar de kluizen waren vol en het was er warm en druk. Dat doe ik dan nog weleens een andere keer.

   Like

   • rietepietz zegt:

    Je bent heel mild, gelukkig kan dat ook met jaarkaart. Wanneer je de volle mep moet betalen wil je toch wat meer zien van waar je voor komt. Ik vond jaren geleden een bezoek reuze teleurstellend juist door de drukte , ik ga er nooit meer heen ondanks dat ik nu wel de kaart heb.

    Geliked door 1 persoon

   • staartje zegt:

    Dat klopt wel. Daar heeft het wel mee te maken. Als ik daar echt het volle pond voor had moeten betalen, was ik teleurgesteld geweest. Nu kon ik er gratis in met de Vriendenloterijkaart. En door de ervaring bekijk ik het ook anders. Het was overal druk op het museumplein. Bij de winkel stond zelfs een rij. 🙃

    Like

   • rietepietz zegt:

    Het rijks staat voor mij symbool voor “in de rij staan”, 4 x zelfs, kaartverkoop, mét kaart om naar binnen te mogen, voor de garderobe, en het restaurant.

    Geliked door 1 persoon

   • staartje zegt:

    Heb alleen voor een kopje koffie in de rij gestaan. Rest was goed geregeld. Bij de kluisjes bij Vermeer was plek zat.

    Like

   • rietepietz zegt:

    Misschien hebben ze lessen geleerd uit het verleden.

    Like

 4. Neeltje zegt:

  Bedankt voor het delen, pikken wij ook een glimp mee.

  Like

 5. Matroos Beek zegt:

  Echt leuk die lampen!

  Geliked door 1 persoon

 6. Rebbeltje zegt:

  Die beweegbare lampen is dan ook wel heel leuk om te zien…en te filmen haha

  Geliked door 1 persoon

 7. Ferrara zegt:

  Oh wat leuk die lampen hangen er nog. Ik zag ze in 2016 en maakte er foto’s van. Zo bijzonder. Hoe ze het gedaan hebben weet ik niet, maar we kregen Vermeer cadeau van kinderen en kleinkinderen n.a.v. onze huwelijksdag (35 jaar) We gaan 1 mei, wel laat op de dag, maar dat mag de pret niet drukken.

  Geliked door 1 persoon

 8. Herman zegt:

  Wat een prachtige lampen, daar kun je echt van genieten. De tentoonstelling van Vermeer laat ik aan me voorbij gaan vanwege de grote drukte. Voor mij hoeft dat niet meer. Als ik naar een museum ga dan wil ik ook graag rustig kunnen kijken. Vaak betekent dat ook de wat kleinere musea met soms toch wel bijzondere tentoonstellingen.
  Binnenkort maar eens naar de Lakenhal hier in de stad voor de tentoonstelling over David Bailly.

  Geliked door 1 persoon

  • staartje zegt:

   Dat is helemaal waar. Maar als ik dan voor weinig geld naar zo’n grote tentoonstelling kan, ga ik met een andere instelling. En dan zie ik verrassende lampen als cadeautje. Ik geniet ook meer van de wat kleinere musea. In de Lakenhal kom ik graag. Daar een prachtige tentoonstelling van Claudy Jongstra gezien

   Like

 9. Plato zegt:

  Die blauwe tram vind ik leuk. Als kind nog ingezeten, evenals in een nog ouder exemplaar met keiharde houten banken.
  Prima tentoonstelling. Vermeer is een prachtschilder. Dat gezicht op Delft is inderdaad heel mooi. Zelf blijf ik bij zijn ‘straatje’, dat doet denken aan Pieter de Hoogh met zijn interieuren en ‘de binnenplaats van een huis in Delft’. Van hem zou ik ook wel eens een expositie van willen zien.
  Eigenlijk moet je van te ver komen. In het Rijks kun je het beste zo vroeg mogelijk komen, zo rond negen uur. Om half elf loopt het al helemaal vol.

  Like

 10. Toch mooi dat je ondanks de drukte de tentoonstelling redelijk goed hebt kunnen bekijken. Ik ben er als lid van de Vereniging Rembrandt geweest op een avond alleen voor de leden en heb toen echt alles heel goed kunnen bekijken. Van te voren had ik wat twijfels omdat de meeste werken natuurlijk goed bekend zijn, maar ik ben heel tevreden huiswaarts gegaan. 1+1 was duidelijk meer dan 2.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s